Colegio Cesar Chavez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Colegio Cesar Chavez

Cesar Chavez 1977-ban előadást tart az iskolában
Cesar Chavez 1977-ban előadást tart az iskolában
Alapítva1973
NévadóCesar Chavez (ember)
HelyAmerikai Egyesült Államok, Mt. Angel
Típusegyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Colegio Cesar Chavez témájú médiaállományokat.
José Romero, az iskola társalapítója
Irma Gonzalez, az intézmény utolsó vezetője 1981-ben
Daniel Desiga festménye, az utolsó, amely fennmaradt
Arthur Omar Olivo és családja lakhelye

A Colegio Cesar Chavez (Cesar Chavez Főiskola) az Amerikai Egyesült Államok első csikánó főiskolája volt az Oregon állambeli Mt. Angelben. Az 1973 és 1983 között működő intézmény névadója Cesar Chavez mexikói-amerikai polgárjogi aktivista.

1975-ben az Északnyugati Főiskolai Szövetség tagjelöltje lett.[1] 1977-ben huszonketten végeztek, amely több, mint az Oregoni Egyetemen és az Oregoni Állami Egyetemen ugyanezen évben végzett csikánók száma összesen.[2]

Létrejötte[szerkesztés]

A Colegio közösségének számos tagja számára a legemlékezetesebb esemény 1974. május 16-án történt, amikor Cesar Chavez először látogatott el a főiskolára… Több mint hatszázan, többségében mexikói-amerikaiak gyűltek össze a Guadalupe épületben, hogy Chavezt láthassák és halhassák… Chavez beszédének nagy részét a szakszervezetek és a termelők közötti harcnak szentelte, és bojkottra szólított fel. De a Colegióról is beszélt, és bevallotta, „ha öt évvel korábban valaki azt mondja neki, hogy a mexikói-amerikaiak saját főiskolát alapítanak Oregonban, őrültnek tartotta volna”. „De ki tudja?” – mondta. „Lehet, hogy holnap mariachi fog szólni a Fehér Házban.”[3]

A Colegio Cesar Chavez a térségben száz éve fennálló intézményekből fejlődött ki. 1888-ban a bencés nővérek akadémiát alapítottak, amely később főiskolává alakult, 1957-ben pedig koedukált lett.

1966-ban az intézmény kétszer kapott szövetségi hitelt, melyet a campus bővítésére fordítottak. Hét évvel később tartozása egymillió dollárra rúgott. 1977-ben Ernesto Lopez a hallgatói ügyekért felelős dékán, Sonny Montes pedig a kisebbséghez tartozók arányának bővítéséért felelős igazgató lett. 1972-ben az intézmény 250 hallgatójából 37 volt mexikói származású.

Az Északnyugati Főiskolák Szövetsége a pénzügyi instabilitás és az alacsony hallgatói létszám miatt az iskola akkreditációját visszavonta, ezután a hallgatók és a munkatársak többsége is távozott. Lopezék az intézmény megmentése érdekében újrafogalmazták annak céljait, 1973-ban pedig Colegio Cesar Chavezre nevezték át. Céljuk volt egy mexikói-amerikaiak vagy csikánók által irányított, négyéves képzéseket indító főiskola kialakítása, ennek érdekében bevezették az akkor újdonságnak számító „főiskola falak nélkül” modellt. 1973-ban a főiskolai szövetség felvette tagjelöltjei közé.

Korábban felmerült, hogy az iskola Che Guevara, Ho Si Minh vagy a Guadalupei Szűzanya nevét viselje, de végül Cesar Chavez mellett döntöttek, mivel a mexikói-amerikaiak kulcsfigurája, a mezőgazdasági dolgozók tüntetéseinek vezéralakja volt. A mexikói-amerikaiak többsége a második világháború idején érkezett az USA északnyugati régiójába.

A hallgatóknak Cesar Chavez segítségével sikerült újratárgyalniuk a lakásminisztérium felé fennálló adósságukat. A csikánó militánsok összeállítottak egy stábot és hallgatókat toboroztak. Együtt megtették az első lépéseket a teljes akkreditáció felé. Önkéntesként segítettem nekik a dékáni ösztöndíj elnyeréséhez a kétnyelvű oktatás elindításához. A Colegión mexikói nemzetközi kurzust is oktattam.
José Ángel Gutiérrez[4]

Főiskola falak nélkül[szerkesztés]

Az intézmény az „El Colegio Sin Paredes” („főiskola falak nélkül”) modell szerint működött, amelyben a hallgatók aktív szerepet vállaltak a térség lakosságának életében. A Kísérleti Főiskolák és Egyetemek Uniója által alapított program lehetővé tette több korcsoport bevonását, valamint aktívan bátorította az oktatókat a képzés tökéletesítésére, valamint a teljesítményértékelés alternatív módjaira. A modellben az oktatókat segítőknek, a Colegio polgárait pedig családnak (La Familia), melynek tagjai részt vehettek az intézményt befolyásoló döntésekben. Ebben a rendszerben minden hallgató rá volt kényszerítve a függetlenségre.

Az oktatás négy területből (társadalom-, bölcsészet- és természettudományok, valamint kommunikáció) állt, amelyek mindegyikéből 15 kreditet kellett megszerezni. Kreditátvitelre is lehetőség volt.

Vezetői[szerkesztés]

Megalapítása óta a vezetők személye folyamatosan változott. A vezetők mindegyike súlyos szervezeti problémákkal szembesült. 1973-ban Ernesto Lopez, a Mt. Angel-i Főiskola elnökhelyettese lett az első rektor. A pozíciót egy évig töltötte be, majd a felmerült problémák miatt a pozíciót megfelezték: az adminisztrációs vezető Sonny Montes, az oktatási pedig Rose Romero lett.

Montes Lopezhez képest alacsonyabb iskolai végzettséggel és kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkezett, de ezt szervezési képességeivel és a csikánók közötti beágyazottságával kompenzálta. Az intézmény a Montes-Romero-vezetés alatt lett az Északnyugati Főiskolák Szövetségének tagjelöltje. Montes távozása után az intézmény elnökségének tagja lett.

1977 és 1979 között az iskola vezetője a történelem szakos diplomával rendelkező Salvador Ramirez, az intézmény történelemprofesszora volt, aki a Coloradói Egyetemen és a Washingtoni Állami Egyetemen is dolgozott. Regnálása alatt megegyeztek a lakásminisztérium felé fennálló adósságról.

Az utolsó vezető 1979-től a tanár- és pszichológia szakos diplomával rendelkező Irma Gonzales volt,[5] akinek fel kellett készítenie az iskolát az akkreditációra és stabil pénzügyi alapot kellett kialakítania. Regnálása alatt belharcok alakultak ki; ekkorra a csikánók többsége kiábrándult az intézményből.

Infrastruktúra[szerkesztés]

A főiskola egyik nagyobb festménye egy végtelennek tűnő, bőségesen termő mezőt ábrázol. A többi falfestményhez hasonlóan fontos elem a Nap; itt a horizonton túl melegsége és csábítása inkább a közelgő napfelkeltét, és nem a napnyugtát sugallja. A jelenetet az előtérben lévő teraszon elhelyezett aranyszínű portálon keresztül nézzük, és talán, ahogy a PSU-n oktató (Tony) Cabello sugallja, a lehetőséget jelképezi az északra vándorlók számára. A festmény egy másik portál – a főiskola épületének főbejárata – mellett látható, amely ironikus kontrasztot képez a lehetőség rövid életű ígéretével, amelyet a főiskola működése testesít meg.[6]

Az intézmény főépülete és elsődleges oktatási helyszíne az adminisztráció székhelye, a Huelga épület (a huelga spanyolul sztrájkot jelent) volt. A Mt. Angel-i Főiskola idejében Marmion néven női kollégium volt. A falakat mexikói témájú falfestmények díszítik; egyesek Diego Rivera stílusát viselik, míg másokon ősi azték szövegek láthatók. A felvételi iroda kandallója mellett egy Che Guevarát ábrázoló alkotás látható. A Huelga épülettől északra feküdt a két kollégium.

A művészeti épület egykor a Bernt család tulajdonában állt; amikor a főiskola tulajdonába került, Studio San Benitóra keresztelték át. A létesítmény 1980-ig üresen állt, amikor Arthur Omar Olivo gondnok és családja beköltözött. Miután összevesztek Irma Gonzalesszelel, 1982-ben, röviddel az iskola bezárása előtt kiköltöztek.[7] A stúdió mellett állt a fazekas épület. Az 1980-as évek közepén mindkettőt elbontották. A Main Streeten állt a Guadalupe épület.

Emlékezete[szerkesztés]

Nehéz lenne azt mondani, hogy a Colegio Cesar Chavez fontos szerepet játszott az USA felsőoktatásában… Azonban fontos szimbólum volt. A Colegio harca a túlélésért öt éven át az északnyugati újságok címlapján volt, vezetői pedig a nyilvánosság számára is jól ismertté váltak… Ugyan a csikánók északnyugati mozgalma az 1970-es évek közepén többől állt, mint a Colegio, semelyik más mozzanat nem kapott ekkora nyilvánosságot.
– Glenn Anthony May[8]

A főiskola bezárása után az épületek évekig üresen álltak, mígnem egy magánbefektető megvásárolta, és visszaadta eredeti tulajdonosainak, a bencés nővéreknek. Ma az iskola helyén a Szent József menedékház található.[9] A nővérek Daniel Desiga College Without Walls című alkotását kivéve minden freskót átfestettek. Desiga festménye egy eperföldre néző boltívet ábrázol, amelyet úgy értelmeztek, hogy a mezőgazdasági munkásokra utal, mivel a hallgatók közül sokan maguk is munkások voltak vagy munkáscsaládból származtak.[10]

Carlos Maldonado Colegio Cesar Chavez: 1973–1983 című könyvében leírta, hogy a főiskolát gyakran a „történelem leghosszabb ideig tartó haláltusájának” nevezték, és az intézmény történetének tanulmányozása „segít az új etnikai intézmények támogatóinak felvetni a megvalósíthatóság kérdéseit, előre látni a problémákat, és irányt mutatni az új és kifinomultabb intézmények létrehozásához.” Maldonado szerint a személyzet túl kis létszámú és felkészületlen volt egy főiskola létrehozásához, végül pedig belharcok alakultak ki; a „falak nélküli” modell miatt pedig nehéz volt közösséget építeni. Megjegyezte továbbá, hogy az intézményt a csikánó aktivizmus hanyatlásának idején, a politikai konzervativizmus erősödésekor alapították, amikor a kulturális programok szövetségi támogatása csökkent. A Mt. Angel-i Főiskolával szembeni ellenérzések a Colegióra is kihatottak, továbbá névadója a helyi farmerek körében ellentmondásos személyiség volt.[11]

Az Oregoni Történelmi Társaság honlapja szerint a „falak nélküli” intézményben százan hallgattak kurzusokat csikánóügyek, gyermekfejlesztés és felnőttoktatás témakörében. Jelentős pénzügyi és adminisztratív problémák miatt a Colegio 1983-ban bezárt. Története egy alulról jövő mozgalom sikerét képviseli.

Az államban Cesar Chavez szakszervezete nem, csak a PCUN van jelen.[12] Cipriano Ferrel alapító is a Cesar Chavezre járt; az alapítógyűléseket is itt tartották.[13]

2009-ben az Oregon Public Broadcasting közzétette „What is Cesar Chavez's Connection to Oregon?” („Hogyan kötődik Cesar Chavez Oregonhoz?”) című cikkét, amiben kitérnek a vitára, ami a portlandi Cesar Chavez sugárút elnevezését kísérte: akik ellenezték az elnevezést, azzal érveltek, hogy Chavez nem kötődik az államhoz. A cikkben szerepel egy interjú egy férfival, aki Chavez mellett állt a kapitóliumi felszólalásakor. Továbbá Joseph Gallegos elmondta, hogy a főiskola a csikánók jelenlétének kritikus szimbóluma, és annak jele, hogy a négyéves képzéseket kínáló intézményekből kiszorultak.[14]

Victor Parades szerint Chaveznek fontos volt az oktatás, és az, hogy iskolát neveztek el róla, a lehető legnagyobb elismerés a számára.[15]

Egy olyan közösségben alapítottunk csikánó főiskolát, amely ellenségesen viszonyult Cesar Chavezhez és mozgalmához; egy közösségben, amely a mexikói-amerikaiakat inkább látta mezőgazdasági munkásoknak, mint hallgatóknak; egy közösségben, melynek tagjai éjszaka lyukakat lőttek a tábláinkba. De sikerült, a közösségnek – nem csak a Willamette-völgynek, hanem az egész államnak – adtunk valamit, amiért össze lehet fogni. Nemrég Mt. Angelbe utaztam, és láttam, hogy bizonyos értelemben még mindig él. A festmények megvannak, a campus pedig jó állapotú. A nővérek mezőgazdasági dolgozók szállásává alakították át. Amikor látom, hogy az épületeket használják, és hogy a kollégiumokban mezőgazdasági munkások laknak, és hogy képzési programok folynak, és hogy van ott menedékhely, úgy érzem, hogy nem volt elveszett ügy.
– Jose Romero[16]

Gyűjteménye[szerkesztés]

Az Oregoni Állami Egyetemen kiállított gyűjtemény Arthur Omar Olivo életét mutatja be.[17] Olivo egy migránstáborban született mexikói szülők gyerekeként. Később San José-ba költöztek, ahol Olivo a munkaerőképző központ munkatársa lett; a főképp latinókat célzó programot Cesar Chavez finanszírozta. Az 1960-as és 1970-es években Olivo és Chavez barátok lettek. Olivo később a főiskola campusán élt családjával.

Nevezetes személy[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Oregon Story: 1850–2000. (angolul) Portland (Oregon): Graphic Arts Center Publishing Company. 2000. 114. o. ISBN 1-55868-543-X  
  2. Carolyn M. Buan – Erasmo Gamboa: Nosotrus: The Hispanic People of Oregon: Essays and Recollections. (angolul) Austin (Texas): University of Texas Press. 1995. 58. o. ISBN 1880377012 Hozzáférés: 2023. május 5.  
  3. Glenn Anthony May: Sonny Montes and Mexican American Activism in Oregon. (angolul) Portland (Oregon): Oregon State University Press. 2011. 174–175. o. ISBN 978-0-87071-600-3  
  4. José Ángel Gutiérrez: The Making of a Chicano Militant. (angolul) Madison (Wisconsin): University of Wisconsin Press. 1998. 273. o. ISBN 0-299-15980-9  
  5. NCLR Mourns Passing of Lifelong Civil Rights Activist and NCLR Board Member, Irma Flores-Gonzales (angol nyelven). National Council of La Raza, 2004. december 29. [2010. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  6. Mark Levenson: Stilled Voices, Proud Culture: Hispanic Art that Draws on a Legacy of Ancient Cultures, Mexican Muralism and Political Turmoil Lies Unseen and Unappreciated in the Former Colegio Cesar Chavez. (angolul) The Oregonian, (1987. október 25.)
  7. 2006 Accessions (angol nyelven). Oregoni Állami Egyetem. [2006. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  8. May, i. m. 164. o.
  9. History (angol nyelven). The Benedictine Sisters of Mt. Angel. [2006. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  10. Chicano/Latino Archive (angol nyelven). Evergreen Állami Főiskola. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  11. Carlos S. Maldonado: Colegio Cesar Chavez: A Chicano Struggle for Educational Self-Determination. (angolul) (hely nélkül): Garland Pub. ISBN 0-8153-3631-4 Hozzáférés: 2023. május 6.  
  12. Thelma Guerrero: Short-lived college offers lessons. (angolul) Statesman Journal, (2006. szeptember 26.)
  13. Celebrating the life, work and vision of Cipriano Ferrel (angol nyelven). Causa, 2009. április. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  14. April Baer: What Is Cesar Chavez’s Connection To Oregon? (angol nyelven). Oregon Public Broadcasting, 2009. június 30. [2016. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  15. Victor Parades: The USS Non-Violence: Truly honoring Cesar Chavez (angol nyelven). Hispanicla, 2011. május 26. [2011. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  16. Buan, i. m. 59. o.
  17. Colegio César Chávez Collection, 1965–1982 (angol nyelven). Oregoni Állami Egyetem. (Hozzáférés: 2023. május 6.)
  18. Cipriano Ferrel Bio (angol nyelven). PCUN Oregon. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Colegio Cesar Chavez című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]