Citromsárga csészegombácska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Citromsárga csészegombácska
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Tömlősgombák
Osztály: Leotiomycetes
Rend: Helotiales
Család: Helotiaceae
Nemzetség: Bisporella
Tudományos név
Bisporella citrina
(Batsch) Korf & S.E.Carp. (1974)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Citromsárga csészegombácska témájú médiaállományokat és Citromsárga csészegombácska témájú kategóriát.

A citromsárga csészegombácska (Bisporella citrina) a Helotiaceae családba tartozó, kozmopolita elterjedésű, lombos fák elhalt, korhadó törzsén, ágain élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A citromsárga csészegombácska termőteste 1-3 mm széles, kb. 1 mm magas, korong alakú. Színe citromsárga, kénsárga vagy élénksárga, a széle kissé halványabb lehet. Alul kissé világosabb, előfordulhatnak fehéres példányok is. Felszíne sima, lapos vagy kissé homorú. A termőréteg a felső felszínén található.

Tönkrésze nagyon rövid vagy nincs, lefelé vékonyodó.

Húsa zselészerű, fehéres vagy halványsárga. Íze és szaga nem jellegzetes.

Az aszkospórák fehérek, elliptikusak, simák, mindkét végükön egy-egy olajcseppel; méretük 9-14 x 3-5 µm. Teljesen éretten egy keresztfal (szeptum) fejlődik benne. Az aszkuszok mérete 100-135 x 7-10 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Sok hasonló, apró, sárga, korong vagy csésze alakú gombafaj létezik, többek között a narancsszínű gömbös-csészegomba, a sárga enyvescsészegomba vagy az aranysárga koronggombácska hasonlíthat hozzá.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen előfordul.

Lombos fák (tölgy, bükk, mogyoró stb.) elhalt, korhadó törzsén, ágain él, azok anyagát bontja. Többnyire tömegesen jelenik meg. Nyár végétől a tél beálltáig látható.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]