Citroën DS3 WRC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Citroën DS3 WRC
Gyártási adatok
Gyártó francia Citroën Racing
Gyártás helye francia Versailles, Franciaország
Gyártás éve 2010-2016
Kategória World Rally Car
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 3948 mm
Szélesség 1820 mm
Magasság Beállítástól függ
Tömeg 1200 kg; 1350kg versenyzőkkel együtt
Tengelytáv 2461 mm
Üzemanyag Benzin
Üzemanyagtartály 75 liter
Teljesítmény
Motor Citroën Racing 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, tizenhat szelepes turbómotor
Váltó Sadev 6 sebességes szekvenciális
Teljesítmény 300 Le
Max. nyomaték 350 Nm
Hajtómű Otto-motor

Előző Citroën C4 WRC
Következő Citroën C3 WRC
Kapcsolódó modellek
Citroën C4 WRC, Citroën Xsara WRC
A Wikimédia Commons tartalmaz Citroën DS3 WRC témájú médiaállományokat.

A Citroën DS3 WRC a Citroën Rali-világbajnokságon 2011 és 2016 között használt versenyautója, melyet a Citroën Racing gyárt és versenyeztet. A DS3 a rendkívül sikeres Xsara WRC és C4 WRC utódja. Az elődeivel ellentétben a DS3 már a 2011-től érvényes, S2000-alapú WRC szabályrendszer szerint épült. Első versenye a 2011-es Svéd Rali volt.

Fejlesztés[szerkesztés]

A DS3 WRC motorja

A 2010-es szezon volt az 'eredeti' szabályrendszer szerint épített WRC-k utolsó éve a világbajnokságon. A szabályok átdolgozására azért került sor, mert az akkori autók motorja 2,0 literes, szériagyártásban készülő motoron alapuló erőforrás volt, az autóipar viszont egyre inkább a kisebb lökettérfogatú, nagynyomású közvetlen befecskendezéses turbómotorokat kezdte előnyben részesíteni.[1] Emellett az új szabályok között nem szerepelt az autók hosszára vonatkozó korlátozás (az eredeti szabályok ezt 4 méterben minimalizálták), megnyitva az utat a nagyobb eladási darabszámokat produkáló kisautók alapjaira épülő WRC-k előtt. A Citroën esetében semmilyen más modell nem jöhetett szóba, mint a DS3, hiszen új, sportos autóként a rali-világbajnokságon való részvétel tökéletes reklámot biztosít.

Az új szabályok és a megváltozott méretek miatt a Citroënnek teljesen új alapokról kellett indulnia az autó fejlesztésénél. A DS3 hossza 27 cm-rel, tengelytávja pedig 14,7 cm-rel rövidebb a C4-nél, viszont 2 cm-rel szélesebb. 2011-től a szabályok nem kötik ki, hogy a motornak egy szériagyártásban készülő motorblokkra és hengerfejre kell épülnie, így a Citroën Racing történetében először saját maga tervezte meg a motort, beleértve a hengerfejet és a motorblokkot. A DS3 WRC erőforrása a C-Elysée WTCC-n kívül semmilyen más autóba nem kerül beépítésre.[2]

Az autó fejlesztése 2009 őszén kezdődött, az első tesztautót pedig 2009 decemberében építették meg. Eleinte még a C4 WRC 2.0 literes motorja került beépítésre, melynek turbónyomását lecsökkentették, hogy az új, 1.6 literes motor karakterisztikáját szimulálni tudják (ekkor ugyanis a 2011-es, új motorokra vonatkozó szabályokat még nem hozta nyilvánosságra az FIA), így a futóművek, a hajtás és a karosszéria fejlesztését meg tudták kezdeni. Az új motort 2010 áprilisában tesztelték először a fékpadon, majd július 23-án immár a DS3-ba beépítve megtette első métereit a gyár Satory melletti tesztpályáján.[3] A tesztmunkát Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Philippe Bugalski és Dani Sordo végezték, de a testvérmárka Peugeot versenyzői, Kris Meeke és Stéphane Sarrazin[4] is kivették a részüket a fejlesztőmunkából.

Versenyben[szerkesztés]

Loeb a 2011-es Akropolisz-ralin
Loeb utolsó világbajnoki versenyén, a 2013-as Francia ralin
Kris Meeke a 2014-es francia ralin
Meeke az új aerodinamikai alkatrészekkel és színtervvel felvértezett DS3 WRC-vel a 2015-ös Lengyel ralin

A DS3 WRC a 2011-es Svéd Ralin mutatkozott be versenyben, bár ekkor még nem sikerült nyerni. A következő versenyen, a Mexikó Ralin, viszont Loeb már a leggyorsabb volt. Az autó megbízhatóságában és gyorsaságában felülmúlta a Ford Fiesta WRC-t és a Mini John Cooper Works WRC-t, bár az év végén egyszer-egyszer Loeb,[5] Ogier és a privát színekben induló Kimi Räikkönen is motorhiba miatt kellett, hogy feladják a versenyt (Loeb a francia, Ogier és Räikkönen a spanyol fordulót[6]), rendkívül szorossá téve a bajnokságot. A szezon végén az egyéni bajnoki címet Loeb, a gyártók bajnokságát pedig a Citroën nyerte. A szezon 13 versenyéből 10-et Citroënes versenyző nyert: Ogier és Loeb is öt-öt győzelemmel zárták az évet. A Citroënes privát csapatok közül Petter Solberg végzett a legelőkelőbb helyen; ő az évad során két dobogós helyet is szerzett, az évet pedig ötödikként zárta.

A 2012-es évad hasonlóan alakult a 2011-eshez: a Citroën ismét 10-et nyert a tizenhárom versenyből, ebben az évben viszont műszaki hiba nem hátráltatta a gyári csapatot, Hirvonent viszont kizárták a Portugál-raliról, mert a DS3 turbószűkítője és kuplungja sem felelt meg teljesen a homologizációs papíroknak.[7] Az egyéni bajnokságot ismét Loeb, a gyártókét a Citroën nyerte. A félgyári és privát versenyzők közül a legjobb helyezést az újonc Thierry Neuville szerezte meg év végi hetedik helyével. 2012-ben az olimpiai bronzérmes sportlövő és 2011-es Dakar-rali győztes Nászer el-Attija is egy DS3-mal versenyzett a Qatar World Rally Team színeiben; a bajnokságban az összetett 12. helyen végzett, legjobb eredménye egy negyedik hely volt.

2013-ban az addigi sikerek elmaradtak, főleg azért, mert Loeb csak négy versenyen indult, a többi Citroënes versenyző pedig rengetegszer hibázott, illetve a csapat is elismerte, hogy lépéshátrányba kerültek a bemutatkozó évében járó Volkswagen Polo R WRC-hez képest. Egy nehéz szezon után a DS3 által szerzett győzelmek így mindössze hárommal gyarapodtak: Loeb a Monte-Carlo és Argentin ralikat, míg Sordo a Német ralit nyerte meg. A Citroën nem tudta megvédeni gyártói bajnoki címét, az egyéni világbajnokságot pedig az ex-Citroënes Ogier nyerte meg, aki a 13-ból kilenc versenyen diadalmaskodott.

2014-ben a csapat két új versenyzővel, Kris Meeke-kel és Mads Østberggel vágott neki az évnek; a DS3 WRC semmi fejlesztést nem kapott, kivéve egy apró újításcsomagot az aszfaltos versenyekre. Ennek ellenére jól indult az év, hiszen az első két versenyen dobogóra állhatott a csapat, de ezután többször sem volt szerencséjük, illetve a DS3 gyorsaságban is elmaradt a Polo WRC-től. Ez volt az első év a világbajnoksághoz csatlakozásuk (2001) óta, hogy a Citroën gyári csapatként nem tudott egy versenyt sem nyerni. A szezon során végül nyolc dobogós helyet szereztek, de a versenyzők ingadozó teljesítménye miatt jelentős hátránnyal zárták az évet másodikként a Volkswagen mögött, és éppen csak megelőzték a privát M-Sportot.

2014 végén azonban bejelentették, hogy a DS3-mat három lépcsőben fogják fejleszteni a 2015-ös szabályok adta kereteken belül: Monte-Carlóban a WTCC-s tapasztalatok alapján fejlesztett motort, futóművet, apróbb aerodinamikai módosításokat, illetve a 2015-től újra használható kormányváltót kapott az autó. A portugál versenyen mutatkozott be az autó elejét érintő aerodinamikai csomag, ami átdolgozott első lökhárítót és sárvédőket takar; a versenyzők elmondása alapján az autó viselkedése nagy sebességnél sokat javult. Az új alkatrészek mellé új színterv is párosul, melyet a versenyzők részben a saját ízlésük szerint alakíthattak ki: a tető és a tükrök Meeke autóján fehér, Østberg autóján szürke, Al-Quassimi autóján pedig vörös színűek lettek.[8] Az év második felében további fejlesztések várhatóak. Yves Matton, a Citroën Racing vezetője szerint ezzel az autó képes lesz a VW-ekkel felvenni a versenyt.[9]

RRC változat[10][szerkesztés]

Robert Kubica és Maciek Baran a 2013-as Német rali rajtceremóniáján a DS3 RRC-vel

Az új szabályok értelmében gyakorlatilag minden WRC egy S2000-es autó, csak a S2000 szigorúbb szabályai miatt bizonyos megoldások nem megengedettek, amik a WRC-ken viszont igen. A szabály azt is kimondja, hogy a S2000-es autót egy alkatrészkittel 6 óra alatt WRC-vé lehessen átépíteni. A Citroën hivatalosan csak WRC-ként homologizálta a DS3-at, így nem volt S2000 kategóriájú autójuk, amivel a világbajnokság alatti nemzetközi (ERC, APRC, MERC), illetve a nemzeti bajnokságokban indulni lehetett volna. Ezért 2012. nyarán bejelentették, hogy megépítik a DS3 RRC-t, és rögtön el is kezdték a teszteket. Az autó a 2012-es Rallye du Valais-n mutatkozott be, Pieter Tsjoen-nel a volán mögött. Eddigi legnagyobb sikere Robert Kubica nevéhez fűződik, aki a 2013-as WRC2 kategória bajnoki címét egy DS3 RRC-vel szerezte meg. A Citroën Racing általában a lízingelést javasolja az ügyfeleinek, ugyanis egy új DS3 megépítése és megvásárlása túl sokba kerülne.

A WRC és RRC közötti különbségek:

 • Az RRC turbószűkítője 30 mm-es, míg a WRC változaté 33; ez azt jelenti, hogy az RRC körülbelül 275 lóerős, míg a WRC 300.
 • Az RRC lendkereke más, mint a WRC-nek.
 • A WRC első féktárcsáinak átmérője aszfalton 355 mm, míg az RRC-nek csak 350; laza talajon a féktárcsák megegyeznek.
 • A vízhűtéses féknyereg is tiltott az RRC-ben, míg a WRC-ben használható.
 • Az RRC első lökhárítója a S2000-es szabályoknak megfelelően lett áttervezve, így csökkent az általa generált leszorítóerő és a hűtőnyílás mérete is.
 • Az RRC hátsó szárnya az úgynevezett "Kit Car szárny", ami sokkal kisebb és kevesebb leszorítóerőt is ad, mint a WRC-n található hatalmas, többszintű hátsó szárny.

Az eddig épített DS3 WRC-k[11][szerkesztés]

Alvázszám Gyártási év Rendszám Első verseny Utolsó verseny Tulajdonos Megjegyzés
001 2010 - - - Citroën Racing Tesztautó volt, sorsa ismeretlen
002 2011 BF-082-XC POR 46. Vodafone Rally de Portugal 2012 BEL Rallye du Condroz-Huy 2015 Ph Sport Először tesztautó volt, azután a PH Sporthoz került
003 2011 BF-040-XC - - Citroën Racing Tesztautó volt, sorsa ismeretlen
004 2011 BF-137-XC MEX Rally Guanajuato Mexico 2011 GBR Wales Rally GB 2015 Citroën Racing A DS3 első győzelmét vele szerezte Loeb
005 2011 BF-231-XC POR 45. Vodafone Rally de Portugal 2011 BEL Rallye du Condroz-Huy 2015 Ph Sport
006 2011 BF-911-XB SWE 59. Rally Sweden 2011 SWE 64. Rally Sweden 2016 Citroën Racing
007 2011 BF-800-XB MEX Rally Guanajuato Mexico 2011 FRA 38. Rally National Ain-Jura 2015 Citroën Racing
008 2011 BF-735-XB SWE 59. Rally Sweden 2011 SWE 64. Rally Sweden 2016 Citroën Racing
009 2011 BF-660-XB SWE 59. Rally Sweden 2011 NOR KNA Rally Finnskog 2015 Citroën Racing Tesztautó
010 2011 BH-528-BM SWE 59. Rally Sweden 2011 MON 84. Rallye Monte-Carlo 2016 D-Max Racing 2014 januárjában megvette a D-Max Racing
011 2011 BH-482-BM POR 45. Vodafone Rally de Portugal 2011 ITA Monza Master Show 2015 D-Max Racing 2014 januárjában megvette a D-Max Racing
012 2011 BK-391-DW ITA Rally Italia Sardegna 2011 FRA Rallye Lyon-Charbonnieres - Rhône 2015 Citroën Racing
014 2011 BK-317-DW ARG Rally Argentina 2011 MON 84. Rallye Monte-Carlo 2016 Citroën Racing
015 2011 BK-359-DW ARG Rally Argentina 2011 GBR Wales Rally GB 2013 Citroën Racing
016 2011 BN-346-MV GRE Acropolis Rally 2011 LAT Rally Liepāja 2014 PH Sport
017 2011 BN-404-MV MON 80. Rallye Monte-Carlo 2012 SWE 64. Rally Sweden 2016 II. Albert monacói herceg A Citroën 2014 áprilisában II. Albertnek ajándékozta az eredeti autót
018 2012 CA-975-ZW ARG Rally Argentina 2012 GBR Wales Rally GB 2015 Citroën Racing
019 2013 CN-995-XE SWE Rally Sweden 2013 GBR Wales Rally GB 2015 Citroën Racing
020 2015 DY-630-DL MON 84. Rallye Monte-Carlo MON 84. Rallye Monte-Carlo Citroën Racing

WRC győzelmek[szerkesztés]

No. Verseny Szezon Útfelület Versenyző Navigátor
1 MEX 24. Corona Rally México 2011 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
2 PRT 45. Vodafone Rally de Portugal 2011 Murva FRA Sébastien Ogier FRA Julien Ingrassia
3 JOR 29. Jordan Rally 2011 Murva FRA Sébastien Ogier FRA Julien Ingrassia
4 ITA 8. Rally d'Italia Sardegna 2011 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
5 ARG 31. Rally Argentina 2011 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
6 GRE 57. Acropolis Rally 2011 Murva FRA Sébastien Ogier FRA Julien Ingrassia
7 FIN 61. Rally Finland 2011 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
8 DEU 29. ADAC Rallye Deutschland 2011 Aszfalt FRA Sébastien Ogier FRA Julien Ingrassia
9 FRA 27. Rallye de France – Alsace 2011 Aszfalt FRA Sébastien Ogier FRA Julien Ingrassia
10 ESP 47. Rally RACC Catalunya 2011 Aszfalt/murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
11 MON 80. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2012 Aszfalt/hó FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
12 MEX 25. Rally Guanajuato México 2012 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
13 ARG 32. Rally Argentina 2012 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
14 GRE 58. Acropolis Rally 2012 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
15 NZL 42. Rally New Zealand 2012 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
16 FIN 62. Rally Finland 2012 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
17 DEU 30. ADAC Rallye Deutschland 2012 Aszfalt FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
18 FRA 28. Rallye de France – Alsace 2012 Aszfalt FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
19 ITA 9. Rally d'Italia — Sardegna 2012 Murva FIN Mikko Hirvonen FIN Jarmo Lehtinen
20 ESP 48. Rally RACC Catalunya 2012 Aszfalt/murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
21 MON 81. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2013 Aszfalt/hó FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
22 ARG 33. Phillips LED Rally Argentina 2013 Murva FRA Sébastien Loeb Monaco Daniel Elena
23 GER 31. ADAC Rallye Deutschland 2013 Aszfalt ESP Dani Sordo ESP Carlos del Barrio
24 ARG 35. XION Rally Argentina 2015 Murva GBR Kris Meeke IRL Paul Nagle
25 POR 50. Vodafone Rally de Portugal 2016 Murva GBR Kris Meeke IRL Paul Nagle
26 FIN 66. Neste Rally Finland 2016 Murva GBR Kris Meeke IRL Paul Nagle

Források[szerkesztés]

 1. http://www.automotor.hu/hirek/detroit-2012-downsizing-421594
 2. Archivált másolat. [2014. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 30.)
 3. Archivált másolat. [2013. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 30.)
 4. https://archive.today/20120908100822/http://www.rallybuzz.com/dsordo-ds3wrc-essais/
 5. http://rallysport.hu/info/2011/09/09-30_wrc_francia_rally_1nap.htm
 6. http://rallysport.hu/info/2011/10/10-21_wrc_katalan_rally_1nap.htm
 7. Archivált másolat. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 14.)
 8. Archivált másolat. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 26.)
 9. http://www.wrc.com/en/wrc/news/november/ds3-3-steps/page/1979--12-12-.html
 10. Archivált másolat. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 30.)
 11. http://www.ewrc-results.com/cars.php?cid=12&title=Citroen-DS3-WRC-/-RRC
 • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap