Ugrás a tartalomhoz

Cikkjelölt:Vizuális modellezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vizuális modellezés az objektumok és rendszerek grafikus ábrázolása grafikus nyelvek segítségével. A vizuális modellezés lehetőséget nyújt arra, hogy szakértők és kezdők egyaránt közös megértést alakítsanak ki egyébként bonyolult ötletekről. A vizuális modellek segítségével a bonyolult ötletek könnyebben érthetővé válnak, lehetővé téve a nagyobb részletességű ábrázolást anélkül, hogy ez megnehezítené a megértést. A vizuális modellezés arra is használható, hogy egy csoport közös megegyezésre jusson. A modellek hatékonyan segítik az ötletek kommunikációját a tervezők között, elősegítve a gyorsabb megbeszéléseket és a végső megegyezést.

A vizuális modellezési nyelvek két fő csoportra oszthatóak: Általános célú modellezési nyelvek (GPM), mint például az UML, a Southbeach Notation és az IDEF, valamint Domain-specifikus modellezési nyelvek (DSM), mint például a SysML.

A '90-es évek előtt a számítástechnikában nem volt egységes szabvány a vizuális modellezésre, és a szabványosításig, mint például az UML bevezetéséig, ezek a módszerek nem voltak összehasonlíthatók.

A vizuális modellezési nyelvek között megtalálhatók az ipari nyílt szabványok (például UML, SysML, Modelica), valamint a tulajdonosi szabványok, mint a VisSim, MATLAB és Simulink, OPNET, NetSim, NI Multisim, és Reactive Blocks. Mind a VisSim, mind a Reactive Blocks ingyenesen letölthető nézőprogramot biztosít, amely lehetővé teszi bárki számára a modellek megnyitását és interaktív szimulációját. A Reactive Blocks közösségi kiadása teljes szerkesztési és fordítási lehetőséget is biztosít, amennyiben a munka az Eclipse Public License alatt kerül közzétételre.

A vizuális modellezési nyelvek területe folyamatos kutatás és fejlesztés tárgyát képezi, amit a DSM nyelvek, vizuális követelmények és a vizuális OWL (Web Ontology Language) iránti növekvő érdeklődés is mutat.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Simons, Gary: (1996–1997) „Conceptual Modeling versus Visual Modeling: A Technological Key to Building Consensus”. Computers and the Humanities 30 (4), 305. o.  
  2. Watson, Andrew: Visual Modelling: past, present and future. uml.org . UML. (Hozzáférés: 2019. december 1.)
  3. Visual OWL
  4. Quatranti, Terry:Introduction to Visual Modeling with Rational Rose 2002 and UML. informit.com . informit. (Hozzáférés: 2019. december 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Visual modeling című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]