Ugrás a tartalomhoz

Cikkjelölt:Tesztcsomag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szoftverfejlesztésben a tesztcsomag, ritkábban validációs csomagként is ismert, olyan tesztesetek gyűjteménye, amelyeket arra szánnak, hogy egy szoftverprogramot teszteljenek, és megmutassák, hogy az rendelkezik egy adott készlet viselkedéssel.[1] Egy tesztcsomag gyakran részletes utasításokat vagy célokat tartalmaz minden teszteset gyűjteményéhez, valamint információkat a tesztelés során használt rendszerkonfigurációról. Egy tesztesetek csoportja tartalmazhat előfeltételeket vagy lépéseket, valamint a következő tesztek leírásait is.

A tesztesetek gyűjteményeit néha teszttervnek, tesztszkriptnek vagy akár tesztforgatókönyvnek is nevezik.

Típusok[szerkesztés]

Esetenként a tesztcsomagokat hasonló tesztesetek csoportosítására használják. Egy rendszer rendelkezhet egy smoke(verifikációs) tesztcsomaggal, amely csak verifikációs teszteket tartalmaz, vagy egy tesztcsomaggal, amely a rendszer egy adott funkciójára vonatkozik. Tartalmazhat minden tesztet is, és jelezheti, hogy egy tesztet smoke tesztként vagy egy adott funkcióhoz kell-e használni.

A modellalapú tesztelésben megkülönböztetjük az absztrakt tesztcsomagokat, amelyek a tesztelendő rendszer magas szintű modelljéből származó absztrakt tesztesetek gyűjteményei, és a végrehajtható tesztcsomagokat, amelyek az absztrakt tesztcsomagokból származnak azáltal, hogy biztosítják azokat a konkrét, alacsonyabb szintű részleteket, amelyek szükségesek a csomag végrehajtásához egy program által.[2] Az absztrakt tesztcsomag közvetlenül nem használható a tényleges tesztelendő rendszeren (SUT), mert az absztrakt tesztesetek magas absztrakciós szinten maradnak, és hiányzik belőlük a konkrét részletek a SUT-ról és annak környezetéről. A végrehajtható tesztcsomag elegendően részletes szinten működik ahhoz, hogy helyesen kommunikáljon a SUT-tal, és általában egy tesztkeret (test harness) is jelen van, amely összekapcsolja a végrehajtható tesztcsomagot a SUT-tal.

Egy prímtesztelési alprogramhoz készült tesztcsomag tartalmazhat egy számok listáját és azok prímállapotát (prím vagy összetett), valamint egy tesztelő alprogramot. A tesztelő alprogram minden számot a listából átadna a prímtesztelőnek, és ellenőrizné, hogy minden teszt eredménye helyes-e

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Understanding myths and realities of test-suite evolution, Proceedings of the ACM SIGSOFT 20th International Symposium on the Foundations of Software Engineering. Association for Computing Machinery, 1–11. o.. DOI: 10.1145/2393596.2393634 (2012. november 11.). ISBN 9781450316149 
  2. Hakim Kahlouche, César Viho, and Massimo Zendri, "An Industrial Experiment in Automatic Generation of Executable Test Suites for a Cache Coherency Protocol", Proc. International Workshop on Testing of Communicating Systems (IWTCS'98), Tomsk, Russia, September 1998.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Test suite című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.