Cikkjelölt:Moseley-törvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Moseley-törvény egy empirikus törvény, amely az atomok által kibocsátott jellegzetes röntgensugárzásra vonatkozik. A törvényt Henry Moseley angol fizikus fedezte fel és publikálta 1913-1914 között. Moseley munkásságáig az "atomszám" csupán egy elem helye volt a periódusos rendszerben, és nem ismerték, hogy mérhető fizikai mennyiséghez kapcsolták volna. Röviden, a törvény kimondja, hogy a kibocsátott röntgensugárzás frekvenciájának négyzetgyöke hozzávetőlegesen arányos az atomszámmal.

A történelmi periódusos rendszert nagyjából az atomtömeg növelésével rendezték, de néhány híres esetben két elem fizikai tulajdonságai azt sugallták, hogy a nehezebbnek meg kell előznie a könnyebbet. Ilyen például az 58,9 atomtömegű kobalt és az 58,7 atomtömegű nikkel.

Henry Moseley és más fizikusok röntgendiffrakciót használtak az elemek tanulmányozására, és kísérleteik eredményei a periódusos rendszer protonszám szerinti rendszerezéséhez vezettek.

Mivel a könnyebb elemek spektrális emissziója a lágy röntgensugárzás tartományába esik (levegő által elnyelt), ezért a spektrometrikus berendezést vákuumba kellett zárni. A kísérleti elrendezés részleteit a "The High-Frequency Spectra of the Elements" című folyóiratcikk I.[1] és II.[2] része dokumentálja.

Moseley megállapította, hogy a vonalak (Siegbahn-jelöléssel(wd)) valóban a Z atomszámhoz kapcsolódnak.

Bohr példáját követve Moseley úgy találta, hogy a spektrumvonalak esetében ez az összefüggés egy egyszerű képlettel közelíthető, amelyet később Moseley törvényének neveztek .

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moseley, Henry G. J. (1913). „The High-Frequency Spectra of the Elements”. The London, Edinburgh and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science, London-Edinburgh 26, 1024–1034. o, Kiadó: London : Taylor & Francis. DOI:10.1080/14786441308635052.  
  2. Moseley, Henry G. J. (1914). „The High-Frequency Spectra of the Elements. Part II.”. Philosophical Magazine 27, 703–713. o.  

[[Kategória:Fizikai alapfogalmak]]