Cikkjelölt:Lisa Montgomery

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lisa Montgomery
SzületettLisa Marie Montgomery
1968.február 27.
Melvern, Kansas
Elhunyt2021.január 13. (52 évesen)
ÁlneveDarlene Fincher
Ismert mintBobbie Jo Stinnet gyilkosa
Állampolgárságaamerikai
HázastársaKevin Montgomery
SzüleiJudy Shaugnessy
Halál okaméreginekció

Lisa Marie Montgomery (1968.február 27.-2021.január 13.) amerikai elítélt nő, az első női szövetségi fogoly, akit 1953 óta halálra ítéltek az államokban.


Élete[szerkesztés]

Lisa Marie Montgomery 1968.február 27.-én született Kansasban, azon belül Melvern városában Judy Shaugnessy lányaként. Édesapja ismeretlen. Édesanyja terhessége alatt aktívan alkoholizált, így a nő agya már az anyaméhben károsodott. Egy nővére volt, Diane. 3 éves korában Montgoemry végignézte, ahogy akkor 8 éves nővérét megerőszakolja a család bébiszittere. Az esetet követően Dianet kiemelték a családból, de húgát valamiért nem. Lisát nevelőapja 11 éves korától kezdve bántalmazta szexuálisan. A család ekkor egy mobilházban lakott, ahol a férfi egy külön helyiséget is kialakított, ahol kedvére megerőszakolhatta a fiatal lányt. Montgomery többször próbált védekezni, de nevelőapja erősebb volt nála (egyszer például akkora erővel verte bele a lány fejét a padlóba, hogy Lisa maradandó agykárosodást szenvedett). Édesanyja tudott a bántalmazásról, de nemhogy nem akadályozta meg, hanem még féltékeny is volt a lányára, amiért a párja többször fekszik le Lisával, mint vele. Egy alkalommal például, mikor rájuk nyitott, puskát szegezett a lánya fehjéhez, és ráüvöltött: "Hogy a francba tehetted ezt velem?"

Fiastalon Montgomery rászokott az alkoholra, hogy így meneküljön el a hétköznapok elől. Emellett elkezdett hazudozni, mivel a hamis történetekkel kimoshatta magát a kegyetlen szülei előtt. 18 évesen aztán Lisa feleségül ment Carl Bomanhez, csak, hogy ne kelljen tovább agresszív anyjával és nevelőapjával élnie. A házasság azonban nem volt boldog, mivel a férfi is verte Montgomeryt. Ennek ellenére 5 gyermekük (3 lány és 2 fiú) született. A pár végül 1990-ben elvált. Lisa nem sokkal a válás után elköttette a petevezetékét, hogy többször ne tudjon teherbe esni.

Évekkel a Carl Bomannel vcaló válása után Montgomery feleségül ment Kevin Montgomeryhez, aki csak keveset tudott felesége múltjáról, így a meddőségéről sem.

A gyilkosság[szerkesztés]

2004-ben Montgomery "álterhes lett" férjétől. A nő ezért hónapokig gyűjtötte a gyerekjátékokat és babaholmikat, amik egy idő után már elárasztották a pár házát. Emellett Montgomery álterhes - hasat hordott, hogy biztosan senki se jöjjön rá a hazugságra. A nő rendkívül hitelesen alakította a "terhes nő szerepét", a környezetében senki sem gyanakodott rá.

Ekkoriban regisztrált Lisa a Ratter Chatter nevű oldalra. Ez egy fórum volt, ahol az emberek kutyákról társaloghattak online. Lisa Montgomery itt ismerkedett meg a 23 éves Bobbie Jo Stinett - tel, akivel hosszú hónapokon át leveleztek. Montgomery azonban egyszerre két fiókot is használt, az egyiket a saját, a másikat Darlene Fischer néven üzemeltette. Utóbbin keresztül is levelezett a nővel, hogy terelje magáról a gyanút. Egyik levelezésükben aztán Stinnett elárulta, hogy terhes. Innentől a két nő a kutyák helyett inkább a várandósság nehézségeiről üzengetett egymásnak. Végül a két nő megbeszélt egy találkozót. amikor "Darlene" kiskutyákat vásárolhat Stinetttől.

2004.december 16.-án, a találkozó napján Montgomery Missouri Államba, Skidmorba autózott, majd leparkolt Stinették háza előtt. Miután leparkolt, becsengetett a házba. Amikor Bobbie Jo (aki ekkor már a nyolcadik hónapban járt) ajtót nyitott, Montgomery belökte őt az előszobába, és egy kötáéllel folytogatni kezdte. A nő végül belehalt a sérüléseibe. Miután megbizonyosodott róla, hogy az áldozat halott, Montgomery konyhakést ragadott, és kivágta a nő hasából annak magzatát. Az asszony ezután hazatelefonált Kevinnek, és kérte, hogy azonnal jöjjön érte a kisvárosba, mert bevásárlás közben beindult nála a szülés, ami miatt beszállították egy helyi kórházba, ahonnan azonban már ki is engedték. A férfi ezt hallva azonnal kocsinba pattant, és az asszony másik négy gyermekével elautóztak Skidmore - ba. Mialatt úton voltak, Montgomery gondosan letörölgette az újszülöttet. Amikor megérkeztek, felvették Montgomeryt és a kislányt, és hazaautóztak. Bobbie Jo Stinett holttestét édesanyja, Becky Harper találta meg egy órával a távozásuk után, és hívta a rendőrséget.

A rendőrök gyorsan rájöttek, hogy Darlene Fischer nem létezik, emellett pedig egy szomszéd is be tudta azonosítani Montgomery autóját. Lisa Montgomeryt 2004. december 17.-én, alig egy nappal a gyilkosság után tartóztatták le. A nő mindent tagadott, állította, hogy a kislány az ő lánya, akit tegnap szült meg, azonban az orvosi vizsgálat végül lebuktatta Montgomeryt. Lisa végül bevallotta a gyilkosságot. Az újszülött ezután visszakerült a családjához. A kislánynak szerencsére nem lett komoly baja, épen és egészségesen jött a világra. A lány a Victoria Jo Stinnett nevet kapta, és édesapjával, Zed Stinettel él Skidmoreban.

A tárgyalás[szerkesztés]

Lisa Montgomeryt a börtönben alávetették több pszichológiai vizsgálatnak, amik az alábbi betegségeket mutatták ki rajta:

Az orvosok végül arra jutottak, ahogy a gyerekkori traumák teljesen megbontották a nő agyát.

Lisa Montgomeryt végül emberölés bűntette miatt 2007.október 22.-én a bíróság méreginekcijó általi halálra ítélte. Ezzel Lisa Montogmery lett az első női szövetségi fogoly, akit 1953 óta kivégzésre ítéltek (Az utolsó ilyen eset addig Bonnie Brown Headyé volt, akit 1953.szeptember 28.-án végeztek ki, miután elrabolta és meggyilkolta a 6 éves Bobby Greenleast). A nő ekkor már olyan rossz mentális állapotban volt, hogy fel sem fogta az ítéletet.

A kivégzés kitűzött időpontja 2020. december 8.-a volt, azonban a jogi csoport 2 tagja is elkapta a koronavírust, így végül halasztást kértek. Ezt kihasználva Montgomery ügyvédnője, Kelly Henry kegyelmi kérvényt nyújtott be Donald Trumphoz, az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökéhez, ő azonban elutasította a kegyelmet.

Lisa Montgomeryt végül 2021.január 13.-án végezték ki. A nő valószínűleg azt sem tudta, mi történik vele, így az utolsó szó jogával sem tudott élni.