Cikkjelölt:A kurtizán (Van Gogh)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kurtizán, (Eisen után)
MűvészVincent Van Gogh
(1887 körül)
MúzeumVan Gogh Museum, Amsterdam

A kurtizán címmel reprodukciót készített Van Gogh Keisai Eisen után, amikor a japonizmusban próbálta ki magát.

Van Gogh 1885-ben Antwerpenben kezdett érdeklődni a japán ukiyo-e fatömbnyomatok iránt, és ezeket használta műterme falainak díszítésére; míg Párizsban több százat gyűjtött be belőlük. Kipróbálta magát a japonizmusban, és a Paris Illustre című magazin The Courtesan or Oiran (1887) reprodukciójának figuráját követte Keisai Eisen után, amelyet aztán grafikusan kinagyított egy festményen.

Gondolj csak arra; nem szinte új vallás, amit ezek a japánok tanítanak nekünk, akik olyan egyszerűek és úgy élnek a természetben, mintha maguk is virágok lennének? És úgy tűnik számomra, hogy nem tudnánk a japán művészetet tanulni anélkül, hogy sokkal boldogabbak és vidámabbak lennénk, és ez arra késztet, hogy visszatérjünk a természethez, annak ellenére, hogy tanultunk és dolgozunk a konvenciók világában. - Vincent Van Gogh

Van Gogh 1886 márciusában Párizsba költözött, ahol megosztotta öccse, Theo lakását a rue Lavalon, a Montmartre-ban, és Fernand Cormon stúdiójában tanult. Júniusban a testvérek egy nagyobb lakást vettek a rue Lepic 54. szám alatt.

Párizsban Vincent portrékat festett barátairól és ismerőseiről, csendéleteket, Le Moulin de la Galette képeit, jeleneteket Montmartre-ban, Asnières-ben és a Szajna mentén.

A déli tartózkodásról, még ha drágább is – nézd, szeretjük a japán festészetet, megtapasztaltuk a hatását – az összes impresszionistában van ez a közös – [akkor miért ne mennénk Japánba], más szóval arra, ami Japán megfelelője, a déli? Úgy gondolom tehát, hogy az új művészet jövője még mindig délen van. - Vincent Van Gogh

[[Kategória:Van Gogh festményei]]