Christine Jorgensen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christine Jorgensen
SzületettGeorge William Jorgensen jr.
1926. május 30.
New York
Elhunyt1989. május 3. (62 évesen)
San Clemente, Kalifornia
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai amerikai
Foglalkozásaszínésznő, énekesnő
Iskolái
  • Christopher Columbus High School
  • Mohawk Valley Community College
Halál oka

Christine Jorgensen aláírása
Christine Jorgensen aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Christine Jorgensen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Christine Jorgensen (New York, 1926. május 30.San Clemente, Kalifornia, 1989. május 3.) George William Jorgensen, Jr.-ként született. Valószínűleg nem ő volt az első olyan személy, akin nem-átalakító műtétet hajtottak végre,[1] mégis ő volt az első olyan, aki ezzel vált világszerte ismertté.

Élete[szerkesztés]

Jorgensen akkor hallott először a nem-átalakító műtétekről, amikor hazatért az Amerikai Egyesült Államok hadseregéből a második világháborút követően.

Már ekkor elkezdett női hormonokat szedni – saját felelősségére, orvosi segítség nélkül. Közben együtt tanulmányozta a témát Dr. Joseph Angelóval, aki egyik régi osztálytársának férje volt. Végül Koppenhágába utazott, ahol Dr. Christian Hamburger közreműködésével belevágtak a nem-átalakítás folyamatába.

Miközben teljes hormonterápián vett részt, elkezdődtek a műtétek. Az erős hormonkezelés hatására jelentősen megváltozott a testalkata, így az amerikai nagykövet engedélyezte neki, hogy útlevelében nőként tüntessék fel.

A következő műtétekre az Egyesült Államokban, Dr. Angelo és Dr. Harry Benjamin közreműködésével került sor. Jorgensen korábbi orvosa, Dr. Christian Hamburger iránti tiszteletből választotta a Christine nevet, és így lett ismert.

Az 1950-es években Christine Jorgensen saját hírnevét arra használta fel, hogy szószólóként a transzszexuális emberek jogaiért küzdjön. Élete hátralévő részében sokat turnézott világszerte, hogy megossza élményeit az érdeklődőkkel, de táncolt egy nightclubban is, és számos dalt is rögzített. 62 éves korában, 1989-ben hunyt el tüdő- és húgyhólyagrákban.[2]

Mivel Amerikában legendássá vált, 1970-ben filmet is készítettek az életéről.[3]

2014-ben csillagot kapott San Franciscoban a Rainbow Honor Walk-on.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]