Christine Jorgensen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christine Jorgensen
Christine Jorgensen 1954.jpg
Született George William Jorgensen jr.
1926. május 30.
New York
Elhunyt 1989. május 3. (62 évesen)
San Clemente, Kalifornia
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai amerikai
Foglalkozása színésznő, énekesnő
Iskolái Christopher Columbus High School
Halál oka

A Wikimédia Commons tartalmaz Christine Jorgensen témájú médiaállományokat.

Christine Jorgensen (New York, 1926. május 30.San Clemente, Kalifornia, 1989. május 3.) George William Jorgensen, Jr.-ként született. Valószínűleg nem ő volt az első olyan személy, akin nem-átalakító műtétet hajtottak végre,[1] mégis ő volt az első olyan, aki ezzel vált világszerte ismertté.

Élete[szerkesztés]

Jorgensen akkor hallott először a nem-átalakító műtétekről, amikor hazatért az Amerikai Egyesült Államok hadseregéből a második világháborút követően.

Már ekkor elkezdett női hormonokat szedni – saját felelősségére, orvosi segítség nélkül. Közben együtt tanulmányozta a témát Dr. Joseph Angelóval, aki egyik régi osztálytársának férje volt. Végül Koppenhágába utazott, ahol Dr. Christian Hamburger közreműködésével belevágtak a nem-átalakítás folyamatába.

Miközben teljes hormonterápián vett részt, elkezdődtek a műtétek. Az erős hormonkezelés hatására jelentősen megváltozott a testalkata, így az amerikai nagykövet engedélyezte neki, hogy útlevelében nőként tüntessék fel.

A következő műtétekre az Egyesült Államokban, Dr. Angelo és Dr. Harry Benjamin közreműködésével került sor. Jorgensen korábbi orvosa, Dr. Christian Hamburger iránti tiszteletből választotta a Christine nevet, és így lett ismert.

Az 1950-es években Christine Jorgensen saját hírnevét arra használta fel, hogy szószólóként a transzszexuális emberek jogaiért küzdjön. Élete hátralévő részében sokat turnézott világszerte, hogy megossza élményeit az érdeklődőkkel, de táncolt egy nightclubban is, és számos dalt is rögzített. 62 éves korában, 1989-ben hunyt el tüdő- és húgyhólyagrákban.[2]

Mivel Amerikában legendássá vált, 1970-ben filmet is készítettek az életéről.[3]

2014-ben csillagot kapott San Franciscoban a Rainbow Honor Walk-on.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]