Charles Wesley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Charles Wesley
Charles Wesley.jpg
Született 1707. december 18.
North Lincolnshire
Elhunyt 1788. március 29. (80 évesen)
London
Állampolgársága brit
Házastársa Sarah Wesley
Gyermekei nyolc gyermek:
  • Charles Wesley
  • Samuel Wesley
SzüleiSusanna Wesley
Samuel Wesley
Foglalkozása
  • teológus
  • filozófus
  • író
Iskolái
  • Christ Church
  • Westminster School
Kitüntetései Gospel Music Hall of Fame
Sírhely London

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Wesley témájú médiaállományokat.

Charles Wesley (1707. december 18.1788. március 29.) a metodista mozgalom egyik vezetője volt és öccse John Wesleynek. Közeli kapcsolatuk ellenére a két fiútestvér nem mindig értett egyet a hitüket érintő kérdésekben. Különösképpen eltért véleményük az Anglikán Egyháztól való elszakadásukról, ahol felszentelték őket. Charles kifejezetten ellenezte az egyháztól való elszakadást. Charles Wesleyre elsősorban a számos egyházi énekek írása okán emlékeznek. Megalapította a Wesley Kápolnát egy Brayton nevű faluban, Selbytől délre. Háza, mely a közelben helyezkedett el, a mai napig látogatható.

Élete[szerkesztés]

Charles Wesley Susanna és Samuel Wesley fia volt. Csakúgy, mint testvére John, Charles is az Epworth nevű faluban született, Lincolnshire-ben, Angliában, ahol édesapjuk lelkész volt. A Westminster Schoolban tanult, majd az oxfordi Krisztus Templomba járt, ahogy bátyja is, és 1727-ben megalakította az "Oxfordi Metodisták" (más néven "Szent klub") csoportját egy pár tanuló társával, melyhez John 1729-ben csatlakozott és hamarosan vezetőjévé is vált átformálva a csoportot saját elképzeléseire. Később George Whitefield is csatlakozott a csoporthoz. Miután Charles lediplomázott klasszikus nyelvből és irodalomból mesterfokozattal, édesapját és testvérét követve, ő is belépett az egyház kötelékeibe 1735-ben és Johnnal együtt utazott a georgai gyarmatra Amerikába James Oglethorpe kormányzó kíséretében, ahonnan egy év múlva tért csak vissza.

Charles a St Marylebone parókia egyházkörzetében lakott és dolgozott, ezért halála előtt magához hívatta eme egyház rektorát, John Harleyt és a következőt mondta neki: "Uram, bármit is mondjon rólam a világ, az Anglikán Egyház tagjaként éltem és haltam is meg. Arra kérlelem most, hogy az Ön templomkertjében temessenek el." Halálakor holttestét nyolc anglikán pap vitte el a templomhoz és egy számára felállított emlékkő is található a marylebone high streeti parkban, közel sírjához. Később egyik fia, Samuel lett a templom orgonistája. Házassága és gyermekei

1749-ben feleségül vette a jóval fiatalabb Sarah Gwynnet, Marmaduke Gwynne, egy tehetős walesi bíró lányát, akiből Howell Harris segítségével lett metodista. Sarah mindaddig elkísérte testvéreket az evangelizációs utazásaikra mindenhová Britanniában, amíg Charles 1765-ben fel nem hagyott az utazásokkal.

Sarah nyolc gyermeket szült Charlesnak, de csak hármuk élte túl a gyermekkort, ifj. Charles Wesley (1757-1834), Samuel Wesley (1766-1837) és lánytestvérük, Sarah Wesley. Mindkét fiútestvér orgonista és egyben zeneszerző volt; Samuel Wesley fiát, Samuel Sebastian Wesleyt, a 19. század legkiemelkedőbb brit zeneszerzői közé sorolják és néhány munkássága az ifjú Charlesnak megszerezhető és hallható napjainkban is.

Hagyaték[szerkesztés]

Charles Wesley alakja kiemelkedő a keresztény himnusz szerzők sorában. Hatalmas munkásságát több mint 6000 himnusza jelzi. Charlesról és bátyjáról, Johnról az Amerikai Lutherenáus Evangélikus Egyház megemlékezik március 2-án a szentek naptárában. A kitartó munkája, az egyházi énekek komponálása, eredményeként felkerült neve a Gospel Zene Hírességeinek Csarnoka falára, mellyel a Gospel Music Association tüntette ki.

Háromszázadik évforduló[szerkesztés]

2007. május 24-én ünnepelték 300. évfordulóját Charles Wesley születésének, mely alkalmából rengeteg megemlékező ünneplést tartottak egész Angliában. Május 24-én tartották, melyet a metodisták "Wesley Napnak" hívnak, annak ellenére, hogy Charles csak 1707 decemberében született meg. A májusi dátum tulajdonképpen Charles lelki ébredését ünnepli, melyhez bátyja, John is csatlakozott 1738-ban. Különösképpen a Wesley Metodista Egyház emlékezett meg Epworthban, Észak-Lincolnshireban május 26-tól 28-ig egy lenyűgöző virágfesztivállal, melyet a legcsodálatosabb virág kompozíciókkal tarkítottak szimbolizálva Charles Wesley leghíresebb énekeit, mint például az "Bár ezer nyelvvel zenghetném", az "Ó, mily csodás, nagy áldozat", nem elfeledkezve a "Halld az angyalujjongást" című énekről, mely egyben a virágfesztivál neve is volt.

Magyarországon 2007. november 24-én ünnepelte a Wesley Egyházi Szövetség az óbudai metodista központban.[1][2]

2007 novemberében az An Post nevű Ír Posta kiadott egy 78 centes bélyeget a 300. évforduló alkalmából.

Referenciák (angol nyelvűek)[szerkesztés]

  • Abbey, Charles J. (1892) Religious thought in old English verse, London : Sampson Low, Marston, 456p., ISBN (?) 0-7905-4361-3
  • Tyson, John R. (Ed.) (2000) Charles Wesley : a reader, Oxford : Oxford University Press, 519 p., ISBN 0-19-513485-0
  • Tyson, John R. Assist Me to Proclaim: The Life and Hymns of Charles Wesley. Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans and Göttingen: Edition Ruprecht 2007, ISBN 978-3-7675-3052-2 DOI 10.2364/3320751449

Magyar nyelven egyelőre nincsen könyv Charles Wesley-ről.

Források[szerkesztés]