Charles Blondin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Charles Blondin
1897-10 Blondin.JPG
Született 1824. február 28.[1][2][3][4]
Hesdin
Elhunyt 1897. február 22. (72 évesen)[3][4]
London
Állampolgársága francia
Foglalkozása cirkuszművész
Halál oka cukorbetegség
Sírhely Kensal Green Cemetery
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Blondin témájú médiaállományokat.

Charles Blondin, eredeti neve: Jean François Gravelet-Blondin (Hesdin, Pas-de-Calais, Franciaország, 1824. február 24.London, 1897. február 22.) francia kötéltáncos és akrobata, aki saját korában megdöbbentő mutatványaival nagy hírnévre tett szert és csak Blondin Lovag, vagy a Nagy Blondin néven emlegettek.

Élete[szerkesztés]

Szülei szintén akrobaták voltak és amikor Blondin 5 éves lett a lyoni École de Gymnase-ban (tornásziskolában) kezdett tanulni. Mindössze hat hónap felkészülés után lépett fel először közönség előtt mint a "Kis csodagyerek". Kiemelkedő tehetségével és bájával, valamint bemutatott számainak eredetiségével lett az emberek kedvence. Kilencéves korában jutott árvaságra.

1855-ben az Egyesült Államokba ment és leszerződött William Niblóval a Ravel-társulattal bemutatandó előadás-sorozatra. Népszerűségét és vagyonát annak az ötletének köszönhette, hogy a Niagara-vízesés felett kifeszített kötélen egyensúlyozott egyik oldalról a másikra. A kötél 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag volt, 49 méterre kifeszítve a víz színe fölött. A mutatványt először 1859. június 30-án mutatta be, nem messze a mai Rainbow-hídtól. Ezután a bemutató után produkcióját többször megismételte, de mindig valamilyen látványossággal egészítette ki, volt, hogy szemkendővel tette meg a távot, vagy éppen zsákkal a fején, vagy talicskát tolva, vagy gólyalábakon. Volt, hogy egy embert vitt át a hátán, aki általában a menedzsere volt, volt hogy a táv közepén leült a kötélen, vagy a kötélen készítette el az omlettjét és fogyasztotta el, volt hogy a kötélre egy széket helyezett és azon egyensúlyozott. 1860-ban a walesi herceg is látta, hogyan kel át a Niagara egyik oldaláról a másikra, sőt Blondin fel is kérte a későbbi királyt, hogy a hátán átvihesse, de ő elutasította.[5] Volt, hogy a szék mellé asztalt is vitt, hogy megpróbáljon a székre leülni és az asztalra tenni lábait, ez azonban nem sikerült, mert az asztal leesett. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is.

Blondin mutatványai

Első angliai fellépésére 1861-ben került sor a Kristálypalotában, ahol a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt. Ezután még többször fellépett a Kristálypalotában, ahol egyik fellépése alkalmával 5 éves kislányát is magával vitte és egy talicskában tolta át a kötélen.[5]

Ezután bejárta az egész országot, megfordult Birminghamben, Sheffieldben, Edinburgh-ban és Liverpoolban is, ahol egy nyolc hónapos oroszlánt tolt át talicskán a kötélen, amikor egy apró hiba miatt majdnem lezuhant.

1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot. Blondin nem sérült meg, viszont az összeomló állványzat két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Visszavonulása után 1880-ban újra visszatért a kötélre; fellépett a kristálypalotában a Oscar Barrett által szervezett pantomim előadáson (Jack and the Beanstalk). Fellépett Rómában, ahol malacot ölt a kötélen.[6] Utolsó fellépését 1896-ban tartotta Belfastban, 72 éves korában. Élete során körülbelül 300-szor kelt a Niagara-vízesés fölött és körülbelül 10 000 mérföldet tett meg kötélen. Soha nem volt életbiztosítása.[7]

Magyarországon kétszer is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját[8] (hol egy ideig nevét is viselte a hely), majd 1880-ban, mikor is az állatkertben lépett fel.[9] A fellépés során a velocipédes számát is bemutatta egyebek mellett.

Források[szerkesztés]

  1. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. ^ a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. ^ a b http://www.vam.ac.uk/content/people-pages/blondin/
  6. Vasárnapi Újság 1880/22
  7. http://blogs.smithsonianmag.com/history/2011/10/the-daredevil-of-niagara-falls/
  8. Vasárnapi Újság 1864. 11. évf. 32. sz. -
  9. Vasárnapi Újság - 27. évfolyam, 22. szám, 1880. május 30.