Charles Blondin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Blondin
Született1824. február 28.[1][2][3][4][5]
Hesdin[6]
Elhunyt1897. február 22. (72 évesen)[3][4][5]
London
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
  • tightrope walker
  • akrobata
  • cirkuszművész
  • kaszkadőr
Halál okacukorbetegség
SírhelyeKensal Green Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Blondin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Blondin, eredeti neve: Jean François Gravelet-Blondin (Hesdin, Pas-de-Calais, Franciaország, 1824. február 28.London, 1897. február 22.) francia kötéltáncos és akrobata, aki saját korában megdöbbentő mutatványaival nagy hírnévre tett szert és csak Blondin Lovag, vagy a Nagy Blondin néven emlegettek.

Élete[szerkesztés]

Szülei szintén akrobaták voltak és amikor Blondin 5 éves lett a lyoni École de Gymnase-ban (tornásziskolában) kezdett tanulni. Mindössze hat hónap felkészülés után lépett fel először közönség előtt mint a "Kis csodagyerek". Kiemelkedő tehetségével és bájával, valamint bemutatott számainak eredetiségével lett az emberek kedvence. Kilencéves korában jutott árvaságra.

1855-ben az Egyesült Államokba ment és leszerződött William Niblóval a Ravel-társulattal bemutatandó előadás-sorozatra. Népszerűségét és vagyonát annak az ötletének köszönhette, hogy a Niagara-vízesés felett kifeszített kötélen egyensúlyozott egyik oldalról a másikra. A kötél 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag volt, 49 méterre kifeszítve a víz színe fölött. A mutatványt először 1859. június 30-án mutatta be, nem messze a mai Rainbow-hídtól. Ezután a bemutató után produkcióját többször megismételte, de mindig valamilyen látványossággal egészítette ki, volt, hogy szemkendővel tette meg a távot, vagy éppen zsákkal a fején, vagy talicskát tolva, vagy gólyalábakon. Volt, hogy egy embert vitt át a hátán, aki általában a menedzsere volt, volt hogy a táv közepén leült a kötélen, vagy a kötélen készítette el az omlettjét és fogyasztotta el, volt hogy a kötélre egy széket helyezett és azon egyensúlyozott. 1860-ban a walesi herceg is látta, hogyan kel át a Niagara egyik oldaláról a másikra, sőt Blondin fel is kérte a későbbi királyt, hogy a hátán átvihesse, de ő elutasította.[7] Volt, hogy a szék mellé asztalt is vitt, hogy megpróbáljon a székre leülni és az asztalra tenni lábait, ez azonban nem sikerült, mert az asztal leesett. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is.

Blondin mutatványai

Első angliai fellépésére 1861-ben került sor a Kristálypalotában, ahol a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt. Ezután még többször fellépett a Kristálypalotában, ahol egyik fellépése alkalmával 5 éves kislányát is magával vitte és egy talicskában tolta át a kötélen.[7]

Ezután bejárta az egész országot, megfordult Birminghamben, Sheffieldben, Edinburgh-ban és Liverpoolban is, ahol egy nyolc hónapos oroszlánt tolt át talicskán a kötélen, amikor egy apró hiba miatt majdnem lezuhant.

1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot. Blondin nem sérült meg, viszont az összeomló állványzat két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Visszavonulása után 1880-ban újra visszatért a kötélre; fellépett a kristálypalotában a Oscar Barrett által szervezett pantomim előadáson (Jack and the Beanstalk). Fellépett Rómában, ahol malacot ölt a kötélen.[8] Utolsó fellépését 1896-ban tartotta Belfastban, 72 éves korában. Élete során körülbelül 300-szor kelt a Niagara-vízesés fölött és körülbelül 10 000 mérföldet tett meg kötélen. Soha nem volt életbiztosítása.[9]

Magyarországon kétszer is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját[10] (hol egy ideig nevét is viselte a hely), majd 1880-ban, mikor is az állatkertben lépett fel.[11] A fellépés során a velocipédes számát is bemutatta egyebek mellett.

Források[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Dictionary of Canadian Biography (angol és francia nyelven). University of Toronto Press. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Dictionary of Canadian Biography (angol és francia nyelven). University of Toronto Press
  7. a b Archivált másolat. [2012. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 24.)
  8. Vasárnapi Újság 1880/22
  9. Archivált másolat. [2012. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 24.)
  10. Vasárnapi Újság 1864. 11. évf. 32. sz. -
  11. Vasárnapi Újság - 27. évfolyam, 22. szám, 1880. május 30.