Charles Blomfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Blomfield
Született1848. január 5.
London
Elhunyt1926. március 15. (78 évesen)
Új-Zéland
Állampolgárságaúj-zélandi
GyermekeiElizabeth Blomfield
Foglalkozása
  • zenepedagógus
  • festőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Blomfield témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Blomfield (London, 1848. január 5.Auckland 1926. március 15.) új-zélandi tájképfestő. Legfontosabb témája a Rózsaszín és fehér teraszok(wd) nevű, a korban világhírű természeti képződmény ábrázolása volt, ami aztán áldozatul esett a Mount Tarawera vulkán 1886-os kitörésének(wd).

Élete és munkássága[szerkesztés]

Kispolgári családban született Londonban, nyolc testvére volt. Kilencéves korában meghalt az apja, és anyja úgy döntött, hogy a szervezett kivándorlás keretében Új-Zélandra költözik. Auckland Albertland nevű városrészében telepedhettek le.

Házukat bátyja építette, a hagyomány szerint egyetlen kaurifenyőből. Charles címfestőként, belsőépítészként, majd festőként dolgozott. Tájképeit jól el tudta adni, különösen az országba látogató turistáknak. Az 1870-es és '80-as években sokat utazott az országban festőállványával. Egyik legfontosabb témája, egyben megélhetésének forrása a Tarawera-hegy híres látványosságai, a Rózsaszín és fehér teraszok voltak. Ezeket 1886-os pusztulásuk előtt számos alkalommal megfestette, sőt azután is, vázlataiból, emlékezetből. Képeit a hegy kutatói később felhasználták a vulkánkitörés előtti helyzet rekonstruálására, és megállapították azok készítésének pontos helyét is.[1][2]

Festészete konzervatív maradt, nem tudott megbarátkozni az új irányzatokkal, és az aucklandi művészek társaságából lassan kiszorult.

Blomfield a helyi baptista egyház egyik elöljárójaként részt vett az aucklandi baptista imaház építésében, amely ma is a város főutcájának, a Queen Streetnek(wd) egyik jellegzetessége, tájékozódási pontja. 1886-os megépítésekor ez volt a város legnagyobb épülete. A mennyezet dekorálásán ő is dolgozott fivérével, Samuellel együtt. Egy harmadik fivérük, William, elismert újságíró-karikaturista lett. Charles Blomfieldnek egyetlen lánya született, aki már nyolc éves korától elkísérte őt hosszú tájképfestői utazásain. Később ő is ismert festő lett, 1984-ben hunyt el 104 éves korában.

1926-os halála után Blomfield tájképfestői munkássága nagyrészt feledésbe merült, de az 1970-es években újra feltámadt az érdeklődés alkotásai iránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bunn, Rex (2017. június 7.). „Forensic cartography with Hochstetter’s 1859 Pink and White Terraces survey: Te Otukapuarangi and Te Tarata”. Journal of the Royal Society of New Zealand 0 (0), 1–18. o. DOI:10.1080/03036758.2017.1329748. ISSN 0303-6758.  
  2. Bunn and Nolden, Rex and Sascha (2016. december 1.). „Te Tarata and Te Otukapuarangi: Reverse engineering Hochstetter’s Lake Rotomahana Survey to map the Pink and White Terrace locations”. Journal of New Zealand Studies NS23, 37–53.. o.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charles Blomfield című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]