Champion Baseball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Champion Baseball
FejlesztőAlpha Denshi
KiadóSega
PlatformokJátékterem, SG–1000
Kiadási dátum
  • JP 1983.
  • US 1983. (játékterem)
  • AUS 1983. (SG–1000)
MűfajSport
JátékmódokEgy- és többjátékos
KabinetHagyományos, leülős
Játéktermi rendszer3,072 MHz Z80 CPU és AY–8910 hangchip
Kijelző256×224 raszterfelbontás
SablonWikidataSegítség

A Champion Baseball[* 1] baseball-videójáték, melyet az Alpha Denshi fejlesztett és a Sega jelentetett meg. A játék 1983-ban jelent meg a játéktermekben és az SG–1000 otthoni videójáték-konzolon. A játék a megjelenésekor kifejezetten szofisztikáltnak számított a műfaján belül; a játékmezőt több kameraállásból – köztük egy a dobó- és az ütőjátékos párharcára ráközelítő szögből – is mutatja, illetve a játékosok felváltódobókat és csereütőket is beválthatnak, valamint három pályabíró is látható.[1][2] A játék játéktermi változata rendkívül népszerű volt Japánban, ahol a Sega elmondása szerint az a Space Invadershez hasonló sikert élvezett.[1]

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos egy baseballcsapatot irányít egy a mesterséges intelligencia által vezérelt csapattal szemben. A játékos mindig a játékrészek tetején üt, a kétjátékos módban a játékosok egymást követően játszanak egy-egy játékrészt a gép ellen. A játék a hagyományos baseballszabályokat követi, és a játékos különböző mozdulatokra, így a dobódobások elütésére, a bázisokra jutásra, strike dobására, a gép által vezérelt játékosok kiejtésére és a gép játékrészeinek befejezésére pontot kap.

A baseballjáték megkezdése előtt a játékosnak választania kell egy listából, hogy mely amerikai várost vagy államot akarja képviselni. A lehetőségek között szerepel Los Angeles, Cincinnati, Atlanta, Pittsburg (valószínűleg Pittsburgh elírása), Chicago, Montreal, St. Louis, Boston, Milwaukee, New York City, California és Texas (1983-ban mindegyiknek volt Major League Baseball-csapata). Ez után a gép véletlenszerűen választ a fennmaradt városok közül.

Ha a gép csapata bármelyik játékrészben több futást üt be mint a játékos, akkor a játéknak azonnal végeszakad. A pontszámlista legfeljebb hat játékos monogramját képes tárolni.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Game Machine magazin 1983. június 1-i lapszáma szerint a Champion Baseball a hónap legsikeresebb asztali típusú játéktermi egysége volt.[3] A játék 1983 augusztusáig a Game Machine-asztalijátéktermiegység-listájának élén maradt,[4] amíg az Elevator Action 1983 szeptemberében le nem taszította onnan.[5] A Champion Baseball 1983 decemberéig volt fenn a lista első tíz helyének valamelyikén.[6]

Utódok[szerkesztés]

A Champion Baseball II még 1983-ban megjelent, és grafikailag megegyezik az elődjével, azonban a többjátékos módban a két játékos már közvetlenül egymás ellen játszik. A Game Machine az 1983. október 1-i lapszámában a hónap legsikeresebb új asztali típusú játéktermi egységének nevezte a játékot.[7] 1989-ben Super Champion Baseball címmel egy másik folytatás is megjelent.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Champion Baseball című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Japánul (チャンピオンベースボール; Hepburn: Chanpion bēsubōru?)

Források[szerkesztés]

  1. a b (1983. december 1.) „Japan's Latest Coin-Op Set To Hit North America”. Electronic Games 2 (22), 12. o, Kiadó: Reese Publishing Company, Inc.. (Hozzáférés: 2020. január 3.)  
  2. Champion Baseball (angol nyelven). Killer List of Videogames. International Arcade Museum. (Hozzáférés: 2020. január 3.)
  3. (1983. június 1.) „Game Machine's Best Hit Games 25 - テーブル型TVゲーム機 (Table Videos)”. Game Machine (213), 29. o, Kiadó: Amusement Press, Inc..  
  4. (1983. augusztus 15.) „Best Hit Games 25”. Game Machine (218), 27. o, Kiadó: Amusement Press, Inc..  
  5. (1983. szeptember 1.) „Best Hit Games 25”. Game Machine (219), 29. o, Kiadó: Amusement Press, Inc..  
  6. (1983. december 1.) „Best Hit Games 25”. Game Machine (225), 33. o, Kiadó: Amusement Press, Inc..  
  7. (1983. október 1.) „Game Machine's Best Hit Games 25 - テーブル型新製品 (New Videos-Table Type)”. Game Machine (221), 29. o, Kiadó: Amusement Press, Inc..  

További információk[szerkesztés]