Cetto Benedek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cetto Benedek
Életrajzi adatok
Született 1731. december 3.
Buda
Nemzetiség magyar
Elhunyt 1799. március 17. (67 évesen)
Tata
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus

Cetto Benedek (Buda, 1731. december 3.Tata, 1799. március 17.) piarista rendi iskolaigazgató.

Élete[szerkesztés]

Cetto Jakab városbíró, polgármester és Kepler Franciska fia volt. Budán végezte iskoláit és utána ugyanitt lépett a kegyesrendiek közé. Veszprémben és Nyitrán az ékesszólást és a római régiséget, Pesten a bölcseletet és a matematikát, Debrecenben a dogmatika teológiát tanította. Besztercén, erdélyben házfőnök és plébános, Veszprémben rector és provincialis consultur, Szentannán (Arad vármegye) házfőnök, Kecskeméten rector, végül Caramelli vasas lovasezredében tábori lelkész is volt.

Az ő idejében tudományos vitatkozás támadt Desericius és Pray György között a magyarok származása és ősei felől, mely vitatkozást Desericius halála után Pray ellen Cetto vette át; Desericius irataiból az erre vonatkozó értekezéseket, elmélkedéseket rendbe szedte és saját észrevételeivel kiadta.

Munkái[szerkesztés]

  • Josephi Innocentii Desericii Hungari Nitriensis et Georgii Pray S. J. Sacerdotis Dissertationes (de origine hungarorum) ita collectae ut argumenta argumentis excipiantur. Három rész. (1. és 2. Kalocsán 1768, a 3. Pesen 1771.)
  • Dissertationes de maioribus Hungariae. Vacii, 1770.
  • De argumentis e Sinensium Annilabus pro Hungarorum origine demonstranda desumtis Dissertatio. Pars IV. collect. Dissert. novis Observationibus Cl. Turberuilli Needhami illustrata et confirmata. Viennae, 1776.
  • De Sinensium Imposturis Dissertatio. Pars V. collect. Dissert. U. ott, 1781.
  • Sinensium Imposturae assertae. Pestini, 1787.

Kézirata: Institutiones philosophicae 1763. (az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában)

Források[szerkesztés]