Karolina monacói hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Caroline monacói hercegnő szócikkből átirányítva)
Karolina monacói hercegnő
Karolina 2009-ben
Karolina 2009-ben
Született
1957. január 23. (58 éves)[1]
Házastársa Ernő Ágost hannoveri herceg
Gyermekei Charlotte Casiraghi
Szülei Grace Kelly
III. Rainier monacói herceg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karolina monacói hercegnő témájú médiaállományokat.

Grimaldi Karolina Lujza Margit monacói hercegnő (franciául: Caroline Louise Marguerite Grimaldi, princesse de Monaco, németül: Caroline Prinzessin von Hannover; Monaco, (1957. január 23. – ) monacói hercegnő, Polignac grófnője, házassága révén braunschweig–lüneburgi hercegné, Hannover címzetes hercegnéje. A monacói trón várományosa volt 1957 és 1958 illetve 2005 és 2014 között. Jelenleg a harmadik helyet foglalja el a trónöröklési sorrendben Jakab unokaöccse és Gabriella unokahúga után.

Az egykor ünnepelt, tehetséges és gyönyörű hollywoodi színésznő, Grace Kelly és III. Rainier monacói herceg elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot szinte napra pontosan kilenc hónappal szülei 1956. április 19-én megkötött esküvője után.

Caroline hercegnő rengeteg időt töltött Philadelphiában, anyai nagyszüleinél, egyetemi tanulmányait pedig a Párizsi Egyetemen folytatta pszichológia,filozófia és biológia szakokon.Beszél franciául, angolul, németül,olaszul és spanyolul is.

Testvérei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Albert Alexandre Louis Pierre, aki apja 2005-ös halála óta uralkodik a monacói hercegség felett
  • Stéphanie Marie Elisabeth, aki ott ült anyjával abban a szerencsétlenül járt autóban, mellyel balesetet szenvedtek 1982 szeptemberében. Stéphanie megúszta a tragédiát könnyebb sérülésekkel.

Házasságai, gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mindössze 21 éves volt, amikor hozzáment Philippe Junot-hoz, egy módos párizsi bankárhoz, akitől két év múlva el is vált, közös gyermekük pedig nem született.

Másodszorra Stefano Casiraghi-hoz ment nőül, 1983-ban, akitől három gyermeke is született:

Stefano 1990-ben, mindössze 30 éves korában, egy tragikus motorcsónakbaleset következtében meghalt.

A hercegnő pedig harmadjára is vállalkozott egy újabb házasságra, ezúttal Ernő Ágost hannoveri herceggel 1999. január 23-án, akitől egy lánya született: Alexandra 1999. július 20-án.

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 2014. április 27.