Can’t Be Tamed (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miley Cyrus
Can’t Be Tamed
Kislemez a Can’t Be Tamed albumról
Megjelent 2010. május 18.
Formátum CD kislemez, digitális letöltés
Stílus Elektropop, dance-pop
Hossz 2:48
Kiadó Hollywood Records
Szerző Antonina Armato, Tim James
Producer Miley Cyrus, Antonina Armato, Tim James, Paul Neumann, Marek Pompetzki
Miley Cyrus-kronológia
Nothing to Lose
(2010)
Can’t Be Tamed
(2010)
Who Owns My Heart
(2010)

A Can’t Be Tamed egy dal az amerikai énekesnőtől és dalszövegírótól, Miley Cyrus-tól. A szerzeményt Cyrus, Antonina Armato, Tim James, Paul Neumann, és Marek Pompetzki, a produceri munkálatokat Armando és James végezte. 2010. május 18-án adta ki a Hollywood Records, mint a Can’t Be Tamed című harmadik stúdióalbumának első kislemezét. Később egy remixváltozata is megjelent Lil Jon közreműködésével. A RockAngeles Remix az album bővített változatán kapott helyet. Cyrus szerint a dal azon vágyáról szól, hogy kitörhessen, és érezhesse a szabadságot. A mű elektropop és szintipop elemekből építkezik.

A szám javarészt pozitív véleményeket kapott a zenei kritikusoktól, viszont a toplistákon is elismerésre méltó helyezéseket ért el. Többek között a Billboard Hot 100 8. helyét is elérte. A műhoz tartozó kisfilmet Robert Hales rendezte, melyben Miley egy múzeumban adja elő dalát. Cyrus egy hatalmas kapott helyet, amelyet rengeteg érdeklődő vesz körül. Számtalan eseményen adta elő a dalt az énekesnő, többek között a Britain's Got Talent című tehetségkutató műsor során. A szerzemény a Gypsy Heart Tour dallistáján is helyet kapott.

Háttér[szerkesztés]

A dalt elsősorban Miley írta, viszont Antonina Armato, Tim James, Paul Neumann, és Marek Pompetzki is segített a szöveg alkotásában. Az énekesnő szerint a dal lényege az, hogy szabadítsd ki magad az akadályok közül. Szerinte mindenkinek más szituációra érvényes a mű. Neki például az az érzés jut eszébe, amikor „az emberek a ketrece körül állnak és őt nézik.”[1] A szám 2010. április 30-án jelent meg, digitális letöltés formájában május 18-tól lehetett megszerezni.[2] 2010. májusában vették fel a RockAngeles remixet, melyben Lil Jon is hallható. A rapper szerint a közös munka őrületes volt, és a rajongók szeretni fogják a feldolgozást. Miley szerint Lil rengeteg energiát fektetett a számba.[3]

Fogadtatása[szerkesztés]

A kritikusok többsége kedvezőnek nevezte a dalt. Leah Greenblatt szerint „a szám nem tartogat nagy meglepetéseket, leginkább Christina Aguilera Not Myself Tonight című dalára hasonlít.”[4] Heather Phares szerint ez az album legjobb száma.[5] Rob Sheffield ötből három csillagot ítélt a számnak, mivel szerinte „ez nem olyan, mint a Party in the U.S.A., vagy a See You Again.”[6]

Videoklip[szerkesztés]

A videó Robert Hales rendezésével készült. A tánckoreográfia Jamal Sims ötlete alapján jött létre, aki Miley-val már a Hoedown Throwdown során is dolgozott. A videó Miley számára a jókislányos képétől való eltávolodást jelenti, amelyet a Hannah Montana című sorozat alatt mutatott a nagyvilágnak. Miley a kisfilmhez való ötleteit papírra gyűjtötte össze. A kisfilmet 2010. április 10-én és 11-én forgatták a kaliforniai Sony Studios-ban. A klip az E! News oldalán debütált május 4-én.[7] Habár a kritikusok pozitívan fogadták, számtalan összehasonlítás is volt a vélemények között, elsősorban Britney Spears, illetve Lady Gaga nevével.

Élő előadások[szerkesztés]

Miley a dallal a Gypsy Heart Tour egyik állomásásán.

Miley először a Dancing With the Stars című műsorban adta elő számát, 2010. május 18-án.[8] A műsor során is egy ketrecből indulva énekelte el a számot. Az Egyesült Államokon kívül először a Rock in Rio portugál koncert során került elő a Can’t Be Tamed, 2010. május 29-én. Az egyik előadás során egy női táncossal csókot szimuláltak.[9] Miley később így vélekedett:

"Nevetséges, hogy két szórakoztató személy nem érezheti jól magát anélkül, hogy a média nagy sztorit csinálna belőle. Remélem a rajongóim nem csalódtak bennem, mert semmi rosszat nem csináltam..."[10]

Cyrus később rengeteg műsoron adta még elő, többek között a Good Morning America, Late Show with David Letterman és MuchMusic Video Awards során.[11][12][13] Saját turnéja, a Gypsy Heart Tour állomásain is előadta a dalt.

Számlista és formátumok[szerkesztés]

Digitális letöltés / CD kislemez
  Cím Hossz
1. Can't Be Tamed (album változat) 2:48
Ausztrál, európai CD kislemez / digitális letöltés
  Cím Hossz
1. Can't Be Tamed (album változat) 2:48
2. Can't Be Tamed (Wideboys Stadium Radio Remix) 2:47
Maxi-CD kislemez
  Cím Hossz
1. Can't Be Tamed (album változat) 2:48
2. Can't Be Tamed (Wideboys Stadium Radio Remix) 2:47
3. Can't Be Tamed (videoklip) 3:50

|}

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Can't Be Tamed (song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.