Caissa lovagja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Caissa lovagja kitüntetést a Magyar Sakkszövetség és a Sakk-kultúráért Alapítvány Kuratóriuma (Szekszárd) közösen alapította a sakk-kultúra fejlesztése, terjesztése, népszerűsítése területén kifejtett kimagasló teljesítmény elismerésére.

A kitüntetés[szerkesztés]

A kitüntetés elnevezése: CAISSA[1] LOVAGJA. Az elismerés formája: 10 cm átmérőjű, díszdobozba foglalt tűzzománc plakett és díszes oklevél. Ezek grafikai mintái az alapító okirat mellékletei.

Adományozásának rendje[szerkesztés]

  • Elismerésre tarthat számot minden olyan tevékenység (nem a sakkjáték, nem a versenyzés, nem a verseny- és minősítési eredmény), amely alkalmas a sakkjáték megkedveltetésére, népszerűsége növelésére, a nemzetközi és a hazai sakktörténet megismertetésére.
  • Olyan tevékenység, amely sikeresen segíti a sakkjáték, sakkozók, sakkesemények megörökítését (sakkszótár, sakklexikon, sakk-könyv (nem játszma és nem elméleti!), bélyegkiadás, sakkeszközök, emléktáblák és emlékhelyek létrehozása, kialakítása, közterületi névadás, nyilvánosságot élvező emlékszoba, emlékház, sakkmúzeum, illetve gyűjtemény, tudományos munka, sakk-szimultán adása, szervezése, a Guinness rekordok könyvébe való bekerülés, stb).

A kitüntetést évenként kell kiadni, amit magyar állampolgárságú természetes személyek (posztumusz is), magyarországi székhelyű jogi személyek, szervezetek, közösségek (továbbiakban:személyek) egy alkalommal kaphatnak. A kitüntetést évente csak egy személy kaphatja; kivételesen két kitüntetett lehet, ha posztumusz, vagy szervezet, közösség az egyik.

A kitüntetés odaítélése[szerkesztés]

Kitüntetésre javaslatot tehet a Magyar Sakkszövetség Elnöksége, a Sakk-kultúráért Alapítvány Kuratóriuma (Szekszárd), a Testnevelési és Sportmúzeum (Budapest), a Magyar Sakkvilág Szerkesztősége (Budapest), a megyei és fővárosi sakkszövetségek. A kitüntetésre szóló javaslatot minden év február 28-ig lehet küldeni a Magyar Sakkszövetséghez vagy a Sakk-kultúráért Alapítványnak. Az indokolt javaslat maximum 600 karakterből állhat.

A beérkezett javaslatokat az alapítók 2-2 és a Sportmúzeum 1 küldöttéből álló 5 fős bizottság értékeli és dönt az alapító okirat előírásainak betartásával.

A díj átadása[szerkesztés]

A kitüntetés átadására minden évben Rozsnyay Mátyás (1833. május 14–1895. augusztus 5.) születési évfordulóján, május 14-én kerül sor. Az adományozás első éve Rozsnyay Mátyás születésének 175. évfordulója (2008).

Az átadásnak – az alapítók képviselőinek személyes közreműködésével – a nyilvánosság előzetes tájékoztatása után, a sajtó nyilvánossága előtt, az addigi lovagok, meghívottak, érdeklődők jelenlétében ünnepélyes keretek között kell megtörténnie. Az átadási ceremónia állandó programrésze az alapítás és céljai, valamint az alapító szervek ismertetése, a kitüntetett lovaggá ütése.

A kitüntetés átvételére a kitüntetett, vagy meghatalmazottja, örököse, hozzátartozója, illetve szervezet képviselője, szervezet utódja, jogutódja jogosult.

A díjazottak[szerkesztés]

2008[szerkesztés]

2009[szerkesztés]

2010[szerkesztés]

2011[szerkesztés]

2012[szerkesztés]

2013[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Caissa a sakkjáték istennője

Források[szerkesztés]