Cérium(IV)-cérium(III) ciklus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cérium(IV) oxid–cérium(III) oxid ciklus vagy CeO2/Ce2O3 ciklus egy cérium(IV)-oxid és cérium(III)-oxid alkalmazásával működő hidrogén előállító termokémiai ciklus.[1] A cérium-alapú ciklussal elérhető, hogy két lépésre szétválasztott módon történjen a hidrogén előállítása. A hidrogén és az oxigén különböző lépésekben szabadul fel, így a nagy hőmérsékletű gázelválasztás lépése feleslegessé válik.

Folyamat leírás[szerkesztés]

A kétlépéses vízbontó termokémiai ciklus a következő redoxi rendszer nem sztöchiometrikus működésén alapul:[2]

Az első endoterm lépésben a cérium(IV) oxid hőbontása történik 2000 °C hőmérsékleten és 100-200 mbar nyomáson inert gáz atmoszférában. A második exoterm lépésben a cérium(III) oxid reagál fixágyas reaktorban 400 °C–600 °C hőmérsékleten vízzel, a keletkező termékek hidrogén és cérium(IV) oxid.

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cerium(IV) oxide–cerium(III) oxide cycle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]