Cécile Kyenge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cécile Kashetu Kyenge
Kyenge 2013-ban
Kyenge 2013-ban
SzületettKashetu Kyenge
(59 éves)
Kambove , Katanga , Kongói Demokratikus Köztársaság
Állampolgársága
HázastársaDomenico Grispino (1994 óta)
Foglalkozásaszemész
Tisztsége
  • az Olasz Köztársaság képviselőházának tagja (2013. március 5. – 2014. június 25.)
  • Minister for Integration of the Italian Republic (2013. április 28. – 2014. február 22.)
  • az Európai Parlament képviselője (2014. július 1. – )
IskoláiSzent Szív Katolikus Egyetem

A Wikimédia Commons tartalmaz Cécile Kashetu Kyenge témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cécile Kashetu Kyenge; (IPA: seˈsil 'kaʃetu ˈkjɛŋɡe; született Kashetu Kyenge) (Kambove, Katanga, Kongói Demokratikus Köztársaság, 1964. augusztus 28.) olasz politikus, szemészorvos. 2013-ban a Letta-kabinet integrációs minisztere, 2014. május 25-én pedig az Európai Parlament tagja lett.

Életpályája[szerkesztés]

A Kongói Demokratikus Köztársaságban egy bakunda törzsbeli katolikus, de poligám állami tisztviselő lányaként született, akinek még 38 gyermeke volt. Előbb a Kinshasai Egyetem orvosi karára szeretett volna beiratkozni, de a gyógyszerészetre irányították. Tizenkilenc évesen, 1983-ban tanulóvízummal inkább Olaszországba költözött. Egy évig külsősként járt be az előadásokra. Megélhetését egy Jóska nevű magyar emigráns pap, meg egy olasz filantróp hölgy biztosította. Azután egy püspök ösztöndíjat szerzett a számára. Az Szent Szív Katolikus Egyetem elvégzése után Modenában, Emilia-Romagna tartományban szemészorvos lett.

„DAWA” néven kulturális egyesületet alapított, hogy az Olaszország és Afrika, különösen szülőhazája, közötti integrációt és együttműködést ösztönözze. A Primo Marzo egyesület szóvivőjeként is aktívan kampányolt a bevándorlási jogokért Olaszországban.

1994-ben egy olasz mérnök vette feleségül a római katolikus vallás rítusa szerint, két lányuk született.

2013 februárjában őt választották meg az Olasz Demokrata Párt parlamenti képviselőjének Emilia-Romagnában. Két hónappal később, az Enrico Letta által létrehozott koalíciós kormányban kinevezték integrációs miniszterré, így a mindenkori olaszországi kabinetek első fekete minisztere lett.[2] Aláírta a ius soli törvényjavaslatot, amely automatikusan állampolgárságot adna a bevándorlók Olaszországban született gyermekeinek.[3] Minisztersége 2013. április 28-tól 2014. február 22-ig, kormánya megalakulásától, annak feloszlásáig tartott.

2014. július 1-jétől Északkelet-Olaszország egyik választókörzete baloldali európai parlamenti képviselője lett. A 21. század közepéig szinte teljesen ki akarja cserélni új hazája lakosságát, hogy megszűnjön az ellenérzés a fekete bevándorlókkal szemben.[4]

A LIBE Bizottság tagjaként, a 2018-as magyarországi országgyűlési választási kampány alatt élesen támadta hazánkat elutasító migrációs politikája miatt, és még nemzetközi szankciókat is kilátásba helyezett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.groene.nl/artikel/italie-is-net-zo-erg-als-libie
  2. Bacchi, Umberto. „Italy's First Black Minister Cecile Kyenge Shrugs off Racial Attacks”, International Business Times, 2013. május 3.. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. június 13.)  (angolul)
  3. Chi è Cecile Kyenge, ministro dell'Integrazione  „Nem színesbőrű vagyok, hanem fekete, és büszke vagyok rá!” (olaszul)
  4. Egy kongói volt miniszter kicserélné Olaszország lakosságát[halott link]
  5. „Olasz” képviselő: a migránsoknak EU-állampolgárságot kell adni[halott link]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cécile Kyenge című indonéz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Politikai pályafutásaPártOlasz Demokrata PártVálasztókerületEmilia-Romagna