Burmilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Burmilla macska (Burmilla Cat)
Burmillastud.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Burmilla macska

A burmilla a burma macska és a csincsilla színárnyalatú perzsa macska keresztezésével jött létre. Nagy-Britanniában tenyésztették ki 1981-ben egy lila burma nőstény és egy csincsilla kandúr véletlen párzása következtében. A négy kismacska volt a fajta alapítója. A Burmilla Macska Klub 1984-ben alakult. Még mindig nincs hivatalosan elfogadva, mégis egyre népszerűbb. A fajta jó természetérű, barátságos és kitűnő házi kedvenc.

Fajtajellemzők[szerkesztés]

  • Változatok: ezüst, standard.
  • Színek: ezüst vagy arany, feketével spriccelve, vagy bármilyen standard szín. Az ezüstöknél a szín intenzitása csökkenhet.
  • Bunda hossza: közepesen rövid.
  • Bunda típusa: puha és sűrű.
  • Mintázata: néhány halványabb folt a hason és cirmos jegyek. M alakú rajzolat a fejen. A farok halványan színezett, és enyhe csúcsban végződik.
  • Mérete: közepes.
  • Jellegzetességek: erős testalkat, gömböjű fej, téglavörös orrtükör. Szemei a mandulavágású és a kerek közötti átmenetet képviselik. Színük zöld. A fülek közepes méretűek és előre néznek. Farka közepesen hosszú, elvékonyodó, és enyhe csúcsban végződik, farkát büszkén tartja enyhén felfelé. Lábai karcsúak, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok ovális alakúak, fekete talppárnákkal.

További információk[szerkesztés]

A spriccelt és az árnyalt jelleg nem állandó a macska élete folyamán. Ahogy a macska öregszik, úgy sötétedik a színe. A kismacskák világos színnel születnek. A macska alapszíne a cirmos, és minden macska ugyanúgy nézne ki, ha nem jönne létre mutáció. Még az egyszínűek is valójában cirmosak, de jegyeik rejtve vannak a fajta genetikai adottságai miatt.

Források[szerkesztés]