Burka Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burka Sándor
Burka Sándor a Magyar Televízió felvételén
Burka Sándor a Magyar Televízió felvételén
Életrajzi adatok
Született1910. augusztus 1.
Sárvár
Elhunyt1983. február 6. (72 évesen)
Budapest
Pályafutás
Műfajokmagyar nóta
Hangszerklarinét
Tevékenységzeneszerző
KiadókHungaroton, Qualiton
SablonWikidataSegítség

Burka Sándor (Sárvár, 1910. augusztus 1.Budapest, 1983. február 6.) klarinétművész, zenekarvezető, nótaszerző. A tárogató hangszer népszerűsítője.

Életpályája[szerkesztés]

Cigány muzsikus családból származott, tízéves korától már a Sárvári fúvószenekarban játszott. Pályafutása szülővárosában, Czene János zenekarában kezdődött.

18 éves korában került Budapestre, itt Szikszai Horváth Lajos, Farkas Jenő és Farkas Béla zenekarának a tagja volt, majd 1936-ban ifj. Berkes Béla zenekarával az Egyesült Államokban járt.

A második világháború után egy darabig Toki Horváth Gyula és Horváth Dudás József zenekarának klarinétosa volt. A Magyar Rádió 1950-ben megalakult népi zenekarának kezdettől fogva a tagja volt.

Burka Sándor volt az egyetlen olyan muzsikus, aki a tárogatójával a Kádár-rendszerben lemezeket készített. Játéka nagy hatással volt a magyar tárogatózenére és a tárogató népszerűsítésére.

Burka Sándor mint nótaszerző is jeleskedett. Legismertebb műve a Halljátok, cigányok című szerzeménye. Működésének utolsó éveiben Boross Lajos, majd fia, ifj. Burka Sándor zenekarában muzsikált. A Magyar Rádiótól 1973-ban nívódíjat kapott elismerésül.

Mint szólista, klarinéton és tárogatón több alkalommal bebizonyította kiváló képességeit. 1967-ben lemezt készített Történelmi dalok tárogatóra és cimbalomra címmel, a kor egyik nagy cimbalmosával, Németh Jánossal.

Ismertebb nótái[szerkesztés]

  • Amikor még lányok körül legyeskedtem (szöveg: Babusa Miklós)
  • Halljátok, cigányok (szöveg: Babusa Miklós)
  • A vén Somló teteje (szöveg: Cserkuthy Sándor)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]