Bunny Hug (koktél)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bunny Hug koktél svájci abszintból, skót whiskyből és párolt ginből.

A Bunny Hug (nyers fordításban: nyusziölelés) vagy Earthquake (földrengés) egy kora 20. századi, aránylag magas alkoholtartalmú koktél, mely az azonos nevű népszerű, de botrányos táncról kapta a nevét. Ízében a felhasznált abszint dominál, míg másik két összetevője a háttérben marad, de általában felismerhető. Az abszint tilalma alatt elterjedt Pernod likőrrel, pastis-szal vagy Herbsainttel készült változata is.

Elkészítése[szerkesztés]

Az 1930-as Savoy Cocktail Book szerint az összetevői:[1]

melyeket jéggel összeráznak, majd koktélpohárba töltenek.

Története[szerkesztés]

A Savoyban ugyanez a koktél a ma elterjedtebb Earthquake néven is szerepel[2] más gyűjteményekben azonban az Earthquake – eredeti nevén Tremblement de Terre, melyet Henri de Toulouse-Lautrec-től eredeztetnek – egyenlő rész abszintból és cognacból állt.[3] Az 1927-es Barflies and Cocktails könyvben a koktél Bunny's Hug-ként szerepel.[4] A ma elterjedt receptek olykor a pohárba is jeget ajánlanak.

Az abszintot több országra kiterjedő tilalma, majd részleges eltűnése után pastis-szal, Pernod likőrrel vagy az abszint egyéb gasztrokulturális utódaival helyettesítették a koktélokban. Ez a szokás az abszint rehabilitációja óta is megmaradt annak ellenére, hogy az ilyen likőrök eltérő íze, jellemző cukortartalma, magas ánizsolaj-tartalma, illetve kisebb (40–45%) alkoholfoka valamelyest lerontja ezeket a koktélokat,[5] a Bunny Hug esetében pedig sokszor el is nyomja a többi összetevő ízét.[6] Szintén megjegyzendő, hogy manapság az abszintként forgalmazott italok nagy része hamisítvány, melyeknek gyenge íze vagy az abszinttól merőben eltérő ízvilága[7] nem felel meg a koktélhoz.

Whiskyből a füstösebb ízű skót fajták felelnek meg a leginkább.[4]

Megítélése[szerkesztés]

A Savoy Cocktail Book a recept mindkét megjelenésekor (Bunny Hug és Earthquake, azaz földrengés) megjegyzést fűz a koktélhoz.[1]

Ezt a koktélt legjobb azonnal a lefolyóba önteni, mielőtt túl késő volna.
Így hívjuk, mert mikor ilyet iszik az ember, a föld is remegni kezdhet, az sem számít. Nem ajánlott félvállról venni e koktél erejét, vagy épp túl sűrűn rendelni, ha már itt tartunk!

Rian James korabeli szerző úgy fogalmazott,[8]

Egy ilyen után semmi se számít.

Hasonló figyelmeztetések olykor a mai receptgyűjteményekben is találhatók.[9]

A Bunny Hug és hatása megjelent a Lackadaisy című internetes képregényben is.[10]

Források[szerkesztés]

  • The Bunny Hug. Bunnyhugs.org. [2010. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 7.)
  1. a b Bunny Hug Cocktail. The Wormwood Society. (Hozzáférés: 2010. november 8.)
  2. Earthquake. The Wormwood Society. (Hozzáférés: 2010. november 8.)
  3. Absinthe Service and Historic Cocktails. AbsintheOnline.com. [2006. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 8.)
  4. a b Bunny Hug Cocktail. A Drinker's Peace. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
  5. Paul Clarke: SEEING GREEN Absinthe is back—better than ever. The Wormwood Society. [2013. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 1.)
  6. The Bunny Hug. Slakethrist. [2010. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 8.)
  7. Faux Absinthe. The Wormwood Society. [2010. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  8. Rian James. Dining in New York. New York: John Day Company, 12. o. (1930) 
  9. Bunny Hug Cocktail. Mr. Booze. [2012. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 28.)
  10. Chit-Chat Time. lackadaisycats.com. (Hozzáférés: 2010. október 15.)

További információk[szerkesztés]