Bumberák Maja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bumberák Mária
Bumberák Mária
Bumberák Mária
Született 1977. június 16. (41 éves)
Debrecen, magyar
Beceneve Maja
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása mesemondó
Kitüntetései A Népművészet Ifjú Mestere díj

Bumberák Mária (Maja) - (Debrecen, 1977. június 16. –) mesemondó, a Népművészet Ifjú Mestere.

Pályafutása[szerkesztés]

Debrecenben született, Kisvárdán nevelkedett. Budapesten szerzett egyetemi diplomát először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Centre for English Teaching Training angol nyelvtanár szakán, majd az egyetem Társadalomtudományi Karának szociológia Szakán.

2007-ben szerzett szocioterapeuta képesítést a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesületben.

2008-tól Tündérmuzsika címen tart népdalokra, népi mondókákra, hagyományos ölbeli játékokra építő zenés gyermekfoglalkozásokat. Olvasást tanít és mesecsoportokat tart hátrányos helyzetű fiataloknak 2010-2011-ben elvégezte a "Magyar népmese - hagyományos mesemondás" tanfolyamot Hagyományok Házában. 2011-ben kezdte mesegyűjtő munkáját a Nógrád megyei Varsányban, amelyért. Mesemondó és mesegyjtő tevékenységéért 2012-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere díjat, 2013-ban adatközlőjét, özv. Bárány Antalné Strehó Margitot a művészetéről írt dolgozattal és a tőle gyűjtött mesékkel felterjesztette a Népművészet Mestere Díjra. Margit néni 2013 augusztusában a díjat megkapta.

2011 óta rendszeresen mesél egyénileg és más mesemondókkal (pl. A Gárembucka Napos-Holdas mesemondók tagjaként) gyermekeknek és felnőtteknek óvodában, iskolában, könyvtárban, fesztiválon, konferenciákon, gyermekotthonban, felnőtt meseesten, kultúrházban, kórházi ágy mellett: mindenütt, ahol a mesét szívesen fogadják. A Meseszó Egyesület alapító tagja. Három és fél éven át az állami gondoskodázásban élő gyerekekért létrejött paloznaki Meseközpont Alapítvány önkéntes mesemondója volt. A mesemondás mellett foglalkozik történetmeséléssel, illetve mesél különféle csoportokban, ahol a történetek, mesék hídépítő, kléleknyitogató szerepe is segíti a résztvevőket. 2014-ben Magyarországról egyedüliként beválasztották a nemzetközi mese- és történetmondókat összefogó Storytelling and Peace Council-ba (Mesemondó Béketanács), amely olyan mese- és történetmondókat összefogó nemzetközi hálózat, akik különféle hátrányos helyzetű csoportoknak is mesélnek, és ennek a társadalmi szerepét fontosnak tartják. A tanács évente szervez nemzetközi találkozókat.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]