Bukaresti Műszaki Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bukaresti Műszaki Egyetem

Alapítva1864
HelyRománia, Bukarest
Típusállami egyetem
Műemlékvédelmi besorolásműemlék
Tanulólétszám25 469
Tagság
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • Agence universitaire de la Francophonie
  • Coalition for Advancing Research Assessment
  • European Open Science Cloud Association
Elhelyezkedése
Bukaresti Műszaki Egyetem (Románia)
Bukaresti Műszaki Egyetem
Bukaresti Műszaki Egyetem
Pozíció Románia térképén
é. sz. 44° 26′ 18″, k. h. 26° 03′ 05″Koordináták: é. sz. 44° 26′ 18″, k. h. 26° 03′ 05″
Térkép
A Bukaresti Műszaki Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bukaresti Műszaki Egyetem témájú médiaállományokat.

A Bukaresti Műszaki Egyetem (románul Universitatea Politehnică din București) Románia legnagyobb műszaki egyeteme, a világranglistán az első ötszáz egyetem között van.[1]

Története[szerkesztés]

Az egyetem története 1818-ig nyúlik vissza, amikor Gheorghe Lazăr megalakította Bukarestben az első román nyelvű műszaki főiskolát a Szent Sava (Sfântul Sava) kolostorban Şcoală tehnică superioară néven, amely 1832-től Colegiul de la Sfântul Sava néven működött tovább. 1864-ben Alexandru Ioan Cuza uralkodó rendelete alapján megalakult a Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură. Az elnevezése többé-kevésbé megmaradt 1920-ig, amikor felvette a Politehnica din București nevet. 1948-ban, a szocialista kormány átszervezte a tanügyet, és az egyetem neve Politechnikai Intézet (Institutul Politehnic din București) lett. Az 1989-es rendszerváltás után 1992-ben felvette az Universitatea Politehnica din București nevet. 2000-ben megalakult az egyetem múzeuma.

Az egyetem struktúrája[szerkesztés]

A Bukaresti Műszaki Egyetem Románia legnagyobb műszaki egyeteme tizenöt karral és több mint 25 ezer hallgatóval. Az oktataás és kutatás három campusban folyik. Az egyetem saját könyvtárral, kiadóval és szakfolyóirattal rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Universitatea Politehnică din București című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.