Bukóforduló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bukóforduló kivitelezése: egy víz alatti bukfencet hajtunk végre, miközben az alapfal felé haladunk. Ez a mozdulat magában foglalja a törzs előredobását, és arra kényszeríti a testet, hogy csípőből elforduljon. Teljes 180 fokos elforduláskor az ember áramvonalasan löki le magat a falról, befejezve a fordulót

Az úszás egyik féle fordulója a bukóforduló, vagy flipforduló, amelyet az úszás irányának megfordítására használnak. Ez akkor történik, amikor az úszó eléri az úszómedence végét, de még mindig van a távból egy vagy több hossza hátra.

Története[szerkesztés]

A technika kifejlesztését a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnoka Al Vande Weghe nevéhez köti, ahogy azt az AAU Nationalson 1934-ben alkalmazta.[1] Korábban – tévesen – a Texasi Egyetem úszóedzőjének, Tex Robertsonnak tulajdonították a bukóforduló feltalálását, miközben Adolph Kiefert az 1936-os berlini olimpiára készítette fel.[2]

Alkalmazása[szerkesztés]

A bukófordulót általában csak gyorsúszás és hátúszás versenyeken használják. A pillangó- és mellúszásban az előírások megkövetelik, hogy az úszók mindkét kezükkel egyidejűleg érintsék meg a medence végét, mielőtt visszafordulnának egy újabb hosszra.[3] Esetükben gyakoribb, hogy balra vagy jobbra fordulnak a következő kör megkezdéséhez. Ezt az fordulóstílust nyitott fordulónak nevezik.

Vegyesúszáskor a fordulók attól függően változnak, hogy az úszó milyen stafétaütésről indul és milyen ütést vált. Az USA úszás- és fordulószabályai szerint az ütések sorrendjében a fordulók:[4]

  1. Pillangóúszásról hátúszásra váltásnál a két kézzel érintés a szabályos, amely után az úszó bármilyen módon megfordulhat, de vállának függőlegesen kell állnia hátrafelé, amikor elhagyja a falat.
  2. Hátúszásról mellúszásra váltás esetén az úszónak először a hátát kell érintenie. A szabályos érintés után az úszó bármilyen módon megfordulhat.
  3. Mellúszásról gyorsúszásra váltáskor a két kézzel érintés a szabályos. Utána az úszó bármilyen módon megfordulhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ALBERT VANDEWEGHE (USA), 1990 Honor Swimmer. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  2. Former Men's Swimming and Diving coach "Tex" Robertson passes away at 98. Texassports.com, 2007. augusztus 27. [2008. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 17.)
  3. Joe Gardner Executes Perfect Breaststroke Flip Turns at Big Tens, 2018. március 14.
  4. New Medley Rule Change To Go Into Effect Sept. 21 (angol nyelven). www.usaswimming.org. (Hozzáférés: 2021. október 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tumble turn című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Amatőr Úszó Szövetség (ASA), Úszásoktatás és -edző, 1. szint, Hogarth L. (1998)
  • [1] USA Swimming Stroke and Turn Regulations
  • Szabadidős sajtó, Úszás a 21. századba – Colwin C. Mayfield, Ússz még gyorsabban, Maglischo EW, (Edit, 1993)
  • Pelham Books, Coaching the Young Swimmer, Wilke K, Madsen O, (1992/3)
  • Wolfe Medical Publications, Athletic Ability and the Anatomy of Motion, Wirhed R, (1984)
  • [2] Joe Gardner tökéletes mellúszás-fordulatot hajt végre Big Tensnél (2021)