Vegyesúszás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vegyesúszás négy különböző úszásnem kombinációja.

A stílusok[szerkesztés]

A pillangó, a hát, a mell és a gyorsúszás ebben a sorrendben.[1] 200 méter vegyes (50 méter mindegyik stílusban) és 400 méter vegyes (100 méter minden stílusban) úszásban történik. A rövid pályán 100 méter vegyest is lehet úszni (stílusonként 25 méter), és nyilván ezt a versenyt nem 50 méteres pályán ússzák. Vannak speciális technikák a fordulók végrehajtására, amelyek lehetővé teszik az úszás stílusának megváltoztatását.

A vegyesúszás harmadik eseménye a 4 x 100 méteres vegyes váltó, ahol minden váltó 100 métert úszik a négy stílus valamelyikében. A sorrend ebben az esetben hátúszás, mellúszás, pillangó és gyorsúszás,[2] ami lehetővé teszi a hátúszás rajtjának vízből való végrehajtását.

Világrekordok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FINA Swimming Rules, SW 9.1
  2. FINA Swimming Rules, SW 9.2

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Misti című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Medley swimming
A Wikimédia Commons tartalmaz Vegyesúszás témájú médiaállományokat.