Buda (Kortrijk)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buda
Közigazgatás
Ország Belgium
TartományKortrijk
Népesség
Teljes népességismeretlen
Gazdaság
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 49′ 53″, k. h. 3° 15′ 52″Koordináták: é. sz. 50° 49′ 53″, k. h. 3° 15′ 52″

Buda a neve a belgiumi Kortrijk óvárosában a városon áthaladó Leie folyó szigetén fekvő résznek. A szigetet magát is Budának nevezik.

Történelme és nevének eredete[szerkesztés]

A későbbi Buda kis települése 1454-ig Kortrijk városának határain kívülre esett, csak ekkor kebelezték be az akkor épült 2,3 kilométer hosszú városfalak mögé.

Vauban francia várépítő 1690 és 1698 között jelentős erődítési munkákat irányított városban. A magyarországi Buda ostroma, majd visszafoglalása a törököktől nagy visszhangot kapott a helyi társadalomban, különösen mivel a harcokban francia és holland katonák egyaránt részt vettek. A szigeten kialakított erődítmények kapcsán a város lakói „kis Budának” kezdték nevezni a városrészt és a szigetet. A népnyelvi szó 1734-ben a városi dokumentumokban is megjelent és ezáltal hivatalossá vált. Később a sziget fő utcájának a neve is Budastraat lett.

Ebben a városrészben áll az 1200–1204 körül alapított Miasszonyunk kórház. Az évszázadok során a szigetet számos katasztrófa sújtotta. 1826-ban és 1865-ben tűzvész pusztította, 1894-ben a Leie folyó öntötte el. Az első és a második világháborúban is károkat szenvedett, amikor 1918-ban illetve 1944-ben a hidakat a németek felrobbantották. 1944 márciusában a szövetségesek légitámadása nyolc házat lerombolt.

A 20. század első felében folyószabályozási munkákat folytattak a hajózás lehetőségeinek javítása érdekében, ezek során a Buda-sziget megnagyobbodott. A 21. században további ilyen bővítésekre került sor. Északon és nyugaton a folyóparton parkosítottak és nyári stradot alakítottak ki, ami a Budabeach nevet kapta. A Leie egyik hídjának neve is Budabrug.

A városfejlesztési tervek arra irányulnak, hogy a városrész Kortrijk kulturális központja legyen. [1] Az egykori Broelmuseum és más ingatlanok átalakításával hozták létre a Buda Kunstencentrumot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wim Opbrouck & Gerard Van Rafelghem: Kortrijk in zeven dagen : de vernieuwing van een stad 1991 > 2006. (hely nélkül): Ludion. 94. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Buda (Kortrijk) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Van Hoonacker, Egied, Duizende Kortrijkse straten. N.V. Vonksteen, Langemark, 1986, 591pp.
  • Maddens, Niklaas, De geschiedenis van Kortrijk, Lannoo nv, Tielt, 1990, 544pp.
  • Verstraete, Pieter-Jan; Vancolen, P., 2000 jaar Kortrijk, Waanders Uitgevers, Zwolle, 2008, 512pp.