Botanicula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Botanicula
Jaromír Plachý & Jakub Dvorský (1).jpg
Fejlesztő Amanita Design
Kiadó Amanita Design
Daedalic Entertainment[1]
Tervező Jaromír Plachý
Zeneszerző DVA[2]
Motor Adobe Flash
Platformok Windows, OS X, Linux
Kiadási dátum Windows / OS X / Linux
2012. április 19.
Műfaj Point-and-click kalandjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 7.svg PEGI: 7+
USK-besorolás USK 6
Adathordozó Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

 • Processzor: 1,6 GHz
 • Memória: 1 GB RAM
 • Videókártya: 256 MB VRAM
 • GeForce 6500 / Radeon HD 3400
 • Minimum 700 MB hely a merevlemezen
A Botanicula weboldala

A Botanicula point-and-click kalandjáték, amelyet a cseh Amanita Design fejlesztett és 2012. április 19-én jelent meg Microsoft Windows, OS X és Linux operációs rendszerekre. Az iPad/IOS változat is fejlesztés alatt áll, egyelőre hivatalos megjelenési dátum nélkül, de az androidos változat is a fejlesztők tervei között szerepel.[3] A fejlesztők a Botanicula segítségével támogatják a World Land Trust nevű szervezetet, ami az esőerdők megmentésén fáradozik.[4] A Botanicula több más Amanita Design játékkal együtt szerepelt a 2012 áprilisában megjelent Humble Botanicula Debut csomagban.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet öt kis növényszerű lényről szól, akik azt tűzték ki célul, hogy megmentsék otthonfájuk utolsó magját a pókszerű paraziták elől, akik fel akarnak falni minden növényt és az utolsó magot is.

A játék elején egy kis termés leesik az otthonfáról, majd csemete nő ki belőle. A fán újabb termések növekedtek, de egy fekete póklény felmászott az ágakra, és bekebelezte az összes termést kivéve egyet, ami úgymond megmenekült előle. Az utolsó gyümölcs (vagy mag) lehullott a kis fáról, majd fejen találta Mr. Lanternt, aki éppen sétálgatott az otthonfa ágain. Félájult állapotában látomása volt, miszerint az a feladata, hogy a magot megmentse és elültesse a földbe. Itt kezdődnek a kalandok. Mr. Lantern szól négy másik barátjának, hogy valóra váltsák látomását.[5]

Szereplők[szerkesztés]

 • Mr. Lantern - A játék főszereplője, leginkább egy kis zsidócseresznyére hasonlít. Képes magokat rejteni a testébe, amik világítanak benne és mágikus képességekkel ruházzák fel.
 • Mrs. Mushroom - A csapat egyetlen női tagja. Különleges képessége, hogy másolatokat tud magáról készíteni, valamint össze is tud zsugorodni.
 • Mr.Poppyhead - A csapat tagjai közül a legtermetesebb, így a nagy erőt kívánó feladatoknál jó szolgálatot tesz.
 • Mr.Twig - Egy elágazó fejű ágra hasonlít. Képes messzire kinyújtani a karjait, virágokat növeszteni, és le tud bukni a fa ágainak másik oldalára.
 • Mr. Feather - Egy kis tollas magocska, aki képes repülni.
 • Pókok - A történetbe ellenségként jelennek meg. Fekete, vékony lábú paraziták, akik egyetlen célja az otthonfa kiszipojozása.[6]

Források[szerkesztés]

 1. News: Daedalic to publish Amanita’s Botanicula throughout Europe. Daedalic.de, 2011. november 24. [2013. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
 2. Botanicula – Amanita Design. Amanita-design.net. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
 3. Alec Meer: IGF Factor 2012: Botanicula. Rock, Paper, Shotgun, 2012. február 7. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
 4. Michael Rougeau: Pay What You Want, Give To Charity For The Humble Botanicula Bundle. complex.com, 2012. április 20. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
 5. Botanicula. Daedalic Entertainment. [2013. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
 6. Botanicula Characters. Giant Bomb. (Hozzáférés: 2013. július 20.)