Bonner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bonner
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállásváros
Alapítás éve2010
Irányítószám2914
Népesség
Teljes népesség6730 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Terület2,8 km²
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 35° 09′ 51″, k. h. 149° 07′ 59″Koordináták: d. sz. 35° 09′ 51″, k. h. 149° 07′ 59″
SablonWikidataSegítség

Bonner Canberra ausztrál főváros egyik elővárosa, Gungahlin kerületben. A városkát Neville Bonner szenátorról nevezték el, aki az ország első őslakos képviselőjeként Queensland népét képviselte 1971 és 1984 közt. Az előváros határos Horse Parkkal és Gundaroo Drivesszal, valamint nagyjából 4 kilométerre fekszik Gungahlin város központjától és mintegy 16 kilométerre Canberra belvárosától. Szomszédos még Jacka, Amaroo és Forde külvárosokkal is.

Történelme[szerkesztés]

Bonner azon a helyen fekszik, ahol korábban a karámokkal borított Horse Park nevű birkatenyésztő telep állt, melyet 1853-ban az ír származású John és Ann Gillespie alapított. Ettől a zavaros kezdettől fogva az úttörő család és fiuk James Gillespie megszerezték a környező birtokokat, mint például "Elm Grove-t", amelynek helyén manapság Forde fekszik. A Gillespie-család egyike volt annak a számtalan családnak, akik különböző ravasz módszerekkel kisebb-nagyobb méretű gazdasági épületek építésével szereztek egyre nagyobb birtokokat a szomszédaiktól, melyet aztán a törvényhozás a Robertson Land Acts földjogi szabályozás keretein belül szabályozott.

Fiuk, James Gillespie alapította a Mulligans Flat Public Schoolt. Az iskola maradványai a Mulligans Flat Reserve mellett találhatóak, amely az előváros északkeleti részén helyezkedik el. Gillespie volt az, aki rendszeresen hozzájárult adományaival a Goulburn Evening Penny Post újság megjelenéséhez, "A Varázsló" (The Wizard) álnéven. A "Horse Park" nevezetű majorság neve szerepel az Ausztrál Fővárosi Terület Örökségi Regiszterében. Maga a major mintegy egy kilométerre található Jacka elővárostól.

Fontosabb helyek[szerkesztés]

A bevásárlóközpont majdnem pontosan a külváros geometriai középpontjában helyezkedik el, nem messze a közepesen sűrűn lakott lakóövezettől. A helyi általános iskola a vidékről ideutazó és itt tanuló gyerekek bonneri, forderi és jackai otthonaihoz viszonyítva a középpontban helyezkedik el. Az iskola határos a helyi központtal és a játszóterekkel. Ezek az adottságok szociális szempontból központtá teszik Bonnert.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bonner, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)