Bombay (macska)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bombay macska
Elterjedt Bombay macska
Elterjedt Bombay macska
Fajtagazda országUSA

A Bombay macska a házimacska rövid szőrű fajtája.

A bombayok fényes, tömör fekete macskák, izmos felépítésűek, és jellegzetes nagy, fényes réz-arany szemük van. A fajta nevét az indiai Bombay városról (Mumbai) kapta, utalva az indiai fekete leopárd élőhelyére.

A Bombay fajtának két különböző változata létezik; az amerikai Bombay és a brit Bombay. Az amerikai típusú Bombay-kat sable amerikai burmai és fekete amerikai rövidszőrű macskák keresztezésével fejlesztették ki, hogy főként burmai típusú macskát hozzanak létre, de karcsú, párducszerű fekete szőrrel, réz-arany szemekkel. A brit típusú Bombay egy fekete színű ázsiai önmacska, amely az ázsiai csoport, az európai burmai és csincsilla perzsa keresztezések csoportja. A brit típusú Bombay az európai burmai és fekete rövidszőrű házimacskák három helytelen párosításából származik.

Mindkét típusú Bombay macskát a tenyésztők szelektíven tenyésztik, és több nagyobb macskatenyésztő és tenyésztő szervezetben is törzskönyvezték. Más hivatalosan elismert macskafajtákhoz hasonlóan a „Bombay” kifejezést csak az ebbe a fajtához tartozó macskákra értjük, amelyek definíció szerint minden ismert és hivatalosan bejegyzett felmenővel rendelkező fajtatiszta macska, más néven a macska törzskönyve vagy „papírmunka”.

Története[szerkesztés]

A fajtát Nikki Horner, a Kentucky állambeli Louisville-ből származó tenyésztő fejlesztette ki, aki 1958-tól kezdve egy miniatűr fekete párducra emlékeztető macskafajtát próbált létrehozni.Az első próbálkozás kudarcot vallott, de a második, 1965-ben sikeres volt. A fajtát a Macskabarátok Szövetsége 1970-ben és a International Cat Association 1979-ben hivatalosan elismerte és bejegyezte.

Kinézet[szerkesztés]

Fekvő felnőtt Bombay macska

A Bombayt úgy írják le, mint „lakkbőr kölyök új filléres szemekkel”. A Bombay egy rövid szőrű házimacskafajta, amely közeli rokonságban áll a burmaiakkal. A bombayi macskákra jellemző, hogy teljesen fekete szőrük van, beleértve a bajuszukat, és fekete bőrük, beleértve a talpat, az orrbőrt és a szájat. Az érett macskák szorosan fekvő, sima és fényes fekete szőrzete a gyökerekig színezett, sápadtság nélkül (kivételek megengedettek a 2 évnél fiatalabb fiatal macskáknál). A szemek mindig réz-arany színűek, a zöld szemek nem megengedettek.

Két felnőtt Bombay macska

A Bombay közepes méretű, keleti típusú testfelépítéssel rendelkezik, amely izmos. Súlyuk 2,5–5 kg (5,5–11,0 font, a hímek általában nehezebbek, mint a nőstények.

Bombay macska feje

Fajta alapértelmezés[szerkesztés]

Test: Közepes méretű, kecses és megnyúlt keleti típusú test. Elegáns, közepes hosszúságú farok.

Fej: Lekerekített fejek éles szögek nélkül, és rövidek. A forma sima. A fang rövid, az orr mérsékelt „stop”-ja látható (nem törés). A rövid orrú fejforma hasonló az amerikai típusú burmaihoz. A közepes méretű fülek szélesen állnak, egyenesek és lekerekítettek.

Szemek: A nagy, kerek szemek egymástól távol helyezkednek el, és mindig rézszínűek, de az élénk narancstól a meleg aranyig terjedhet. A zöld szem nem megengedett.

Szőrzet: Rövid, sűrű és fényes, a testhez simuló, lakkozott fényű. Csak teljesen tömör fekete színű kabátok megengedettek.

Súly: A nőstényeknél az átlag 2,5–3,5 kg (6–8 font). A hímeknél az átlag 3,5–5 kg (8–11 font).

Egészség[szerkesztés]

Egy egészséges Bombay átlagos élettartama 15 év, és némelyikről 20 évig is élnek. Lehetnek orr- és arcüregproblémáik, valamint ínygyulladásuk.Táplálkozásukat ellenőrizni kell a túletetés elkerülése érdekében.

Vérmérséklet[szerkesztés]

A Bombay személyisége általában erősen szociális, erős családokhoz való kötődés jellemzi, és a figyelemvágy jellemzi. Fajtaként ezért kiválóan alkalmasak gyermekek számára.

A bombayi macskák boldogok és jól érzik magukat, mivel szigorúan benti macskák, és kényelmesen élhetnek egyszobás lakásban, mindaddig, amíg minden szükségletüket kielégítik. A csendes környezetet kedvelik.