Blink (böngészőmotor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Blink
Fejlesztő Google, Opera Software
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Kategória Böngészőmotor
Licenc BSD 2.0 és GNU LGPL 2.1
A Blink weboldala

A Blink böngészőmotort 2013 áprilisában jelentette be a Google. Tervei szerint a Chrome jövőbeli változataiban erre fogja lecserélni a WebKit böngészőmotort.[1] A Blink a WebKit projekt WebCore komponensének (revision 147503-nál[2] végrehajtott) forkja (a fejlesztés új elágazása),[3] a Chrome (28+[4]) mellett az Opera (15+[4]) és a többi Chromium alapú böngésző is ezt használja.

Bár a Chrome-ban található WebCore lépést tartott a Chrome fejlődésével, kódbázisának egyre nagyobb része valósított meg olyan funkciókat, amikre a Chrome-nak nem volt szüksége (például a WebKit2-ben található homokozó és többprocesszes futási modell, amik eltértek a Chrome megvalósításától). A fork lehetővé teszi a fejlesztők számára a kód egyszerűsítését a számukra fölösleges funkciók eltávolításával, egyben könnyebben tudnak majd új képességeket beleprogramozni. Ráadásul a fork idővel fölöslegessé teszi a vendor prefixeket; a kísérleti funkcionalitást választható módon lehet majd engedélyezni. A tervezett változtatásoktól eltekintve a Blink, legalábbis kezdetben, meglehetősen hasonló marad a WebCore-hoz.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Blink: A rendering engine for the Chromium project. The Chromium Blog. (Hozzáférés: 2013. április 3.)
  2. Which webkit revision is Blink forking from?. blink-dev mailing list. (Hozzáférés: 2013. április 18.)
  3. Google going its own way, forking WebKit rendering engine”, Ars Technica (Hozzáférés ideje: 2013. április 3.) 
  4. a b Blink. QuirksBlog. (Hozzáférés: 2013. április 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blink (layout engine) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]