Tasman (böngészőmotor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tasman egy megszűnt böngészőmotor, amelyet a Microsoft fejlesztett ki az Internet Explorer 5 Macintosh verziójába való beépítésre. A Tasman azon túl, hogy egy új motorként debütált az Internet Explorerben, kísérlet volt a W3C konzorcium által meghatározott webes szabványok támogatásának javítására is. Megjelenésének idején a legjobb szabványtámogatást a Tasman motor nyújtotta, mind a HTML, mind a CSS értelmezés terén.[1] Bár az Internet Explorer a Macintosh platformon már nem támogatott, a Tasman újabb verziói beépülnek néhány más Microsoft-termékbe.[2]

A Tasman motort kifejlesztő szoftvercsapatot Tantek Çelik vezette (1998 és 2003 között, a Tasman v0, v0.9 és v1 változatainak fejlesztése alatt).[3] A Tasmant később az MSN for Mac OS X és az Office 2004 for Mac megjelenítő-elrendező motorjaként (layout engine) is használták.

Verziótörténet[szerkesztés]

A Tasmán első verziója (melyre „v0”-ként hivatkoznak) az Internet Explorer 5 Macintosh verziójában jelent meg 2000. március 27-én. Ezt egy javított változat (0.1-es) követte 2001. december 18-án a Macintosh-ra kiadott Internet Explorer 5.1-es verziójában.

2003. május 15-én a Microsoft közzétette a csak leírásként létező MSN böngészőt a Mac OS X rendszerre. Ez a böngésző már a Talisman újabb (0.9-es) frissítését tartalmazta motorként.

A Mac Internet Explorer Talk (beszélgetések az Internet Explorer Macintosh verziójáról) listán Jimmy Grewal (a projekt vezetője) egy levelében több javítást is felsorolt:

  • Teljes Unicode-támogatás
  • Javított CSS-támogatás, CSS3 kiválasztókkal, CSS TV Profillal és @media szabállyal
  • Javított DOM támogatás a DOM 1 Core és a DOM 2 Core felhasználásával, stílusok és események. Javított kompatibilitás a Windows platformon használt IE DOM verziójával.
  • XHTML 1.0 és 1.1 támogatás, bár ezt az MSN böngésző Mac OS X kiadásában nem aktiválták.
  • A Mac OS X lehetőségeinek jobb kihasználása, mint például CoreGraphics, ATSUI és CFSocket hálózathasználat.

Egy rövid próbálkozásként a Tasman-nal próbáltak javítani a Microsoft TV set-top box projekt tulajdonságait (1.0-s verzió). Mindazonáltal ezt a terméket soha nem adták ki a fejlesztők.

2004. május 11-én a Microsoft elkezdte szállítani a Microsoft Office 2004-et Macintoshra. Ez az Office verzió az e-mail kliensében (Entourage) a legújabb Tasman magot használta a HTML levelek megjelenítésére.[4][5]

A Microsoft Office for Mac 2011 óta az Entourage-ot felváltotta a Microsoft Outlook Macintosh-os változata, amely helyette WebKit-alapú elrendezési motort használ (amelyet a Safari használ).[6] A Microsoft Edge, az Internet Explorer utódja, a macOS-en a Blink motort használja, mivel ez egy Chromium-alapú böngésző, az iOS/iPadOS rendszereken pedig a WebKit-et.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. CodeBitch: The power of three. MacEdition.com, 2003. június 16. [2006. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 1.)
  2. Microsoft Unveils Faster, Simpler and More Reliable Internet Explorer 5 Macintosh Edition. Microsoft press release, 2000. január 5. (Hozzáférés: 2007. április 1.)
  3. Tantek Çelik: Tantek Çelik resumé. Tantek's Thoughts, 2004. (Hozzáférés: 2007. április 1.)
  4. Omar Shahine: Entourage: A journey to becoming an Office application. Omar Shahine's weblog, 2004. április 5. (Hozzáférés: 2007. április 1.)
  5. Tantek Çelik: Subject: Moving on...; To: co-workers. Tantek's Thoughts, 2004. június 29. (Hozzáférés: 2007. április 1.)
  6. Outlook 2011 uses Webkit to render HTML, 2010. október 25. (Hozzáférés: 2010. november 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tasman (browser engine) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]