Tasman (böngészőmotor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Tasman egy böngészőmotor, amelyet a Macintoshra készült Internet Explorer 5-ben mutattak be. A Tasman azon túl, hogy egy új motorként debütált az Internet Explorerben, kísérlet volt a W3C ajánlások támogatásának tökéletesítésére is. Megjelenésének idején a legjobb szabványtámogatást a Tasman motor nyújtotta, akár a HTML, akár a CSS értelmezés terén. Bár az Internet Explorer gyártása és támogatása nem folyt tovább a Macintosh platformra, a Tasman új verziói tovább élnek más Microsoft termékekben.

A Tasman fejlesztését Tantek Çelik vezeti.

Verziótörténet[szerkesztés]

A Tasmán első verziója (melyre „v0”-ként hivatkoznak) az Internet Explorer 5 Macintosh verziójában jelent meg 2000. március 27-én. Ezt egy javított változat (0.1-es) követte 2001. december 18-án a Macintosh-ra kiadott Internet Explorer 5.1-es verziójában.

2003. május 15-én a Microsoft közzétette a csak leírásként létező MSN böngészőt a Mac OS X rendszerre. Ez a böngésző már a Talisman újabb (0.9-es) frissítését tartalmazta motorként.

A Mac Internet Explorer Talk (beszélgetések az Internet Explorer Macintosh verziójáról) listán Jimmy Grewal (a projekt vezetője) egy levelében több javítást is felsorolt:

  • Teljes Unicode-támogatás
  • Javított CSS-támogatás, CSS3 kiválasztókkal, CSS TV Profillal és @media szabállyal
  • Javított DOM támogatás a DOM 1 Core és a DOM 2 Core felhasználásával, stílusok és események. Javított kompatibilitás a Windows platformon használt IE DOM verziójával.
  • XHTML 1.0 és 1.1 támogatás, bár ezt az MSN böngésző Mac OS X kiadásában nem aktiválták.
  • A Mac OS X lehetőségeinek jobb kihasználása, mint például CoreGraphics, ATSUI és CFSocket hálózathasználat.

Egy rövid próbálkozásként a Tasman-nal próbáltak javítani a Microsoft TV set-top box projekt tulajdonságait (1.0-s verzió). Mindazonáltal ezt a terméket soha nem adták ki a fejlesztők.

2004. május 11-én a Microsoft elkezdte szállítani a Microsoft Office 2004-et Macintoshra. Ez az Office verzió az e-mail kliensében (Entourage) a legújabb Tasman magot használta a HTML levelek megjelenítésére.

Külső hivatkozások (angolul)[szerkesztés]