Blåvandshuk Fyr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blåvandshuk Fyr
TelepülésVarde község
Hasznosítása
Felhasználási területvilágítótorony
Magassága39 m
Elhelyezkedése
Blåvandshuk Fyr (Dánia)
Blåvandshuk Fyr
Blåvandshuk Fyr
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 33′ 28″, k. h. 8° 04′ 60″Koordináták: é. sz. 55° 33′ 28″, k. h. 8° 04′ 60″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Blåvandshuk Fyr témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Blåvandshuk Fyr Dánia legnyugatibb részén lévő világítótorony megnevezése (blåvandshuki világítótorony). A Jütland-félsziget nyugati részén lévő Blåvands Huk földnyelven található. A világítótorony (dánul: Fyr) a közelben elhaladó hajókat figyelmezteti a Horns Rev veszélyes homokpadjaira. 1900-ban vette át az 1888-ban épített kisebb méretű elődjének szerepét.

A világítótorony előtérben a radarállomással

A négyszög alapú, felfelé keskenyedő tornyot betonból öntötték. Magassága 39 méter és tetején két szinten termek találhatók. Az alsó részén lévő fríz piros téglái elkülönülnek a torony fehér festésétől. A körbe forgó lencsét eredetileg egy óramű hajtotta, mely máig fennmaradt. Időközben a fényforrást valamint a meghajtást villamosították és a rendszert automatizálták. Az 1000 wattos teljesítménnyel 180 000 candela fényerőt állít elő, melyet 22 tengeri mérföldes (50 km) távolságból is észlelni lehet.

A világítótornyot egész évben látogatható, a kilátói szintre 170 lépcsőfok vezet fel. Az egykori karbantartói házban információs iroda üzemel és itt megtekinthető a Horns Rev tengeri szélparkról egy kiállítás.

A világítótorony és a szabadon álló rácsos oszlopok között egy négyágú antenna van kifeszítve, amelyet egy DGPS-jeladó használ.

A közelében áll egy betontorony, melyet a német megszállás idején a Kriegsmarine légvédelme számára emeltek és az Atlanti fal részét képező Bamberg-állás tűzvezetését szolgáló FuMO 214 Seeriese típusú rádiólokátorának adott otthont.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blåvandshuk Fyr című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Linkek[szerkesztés]

Commons:Category:Blåvandshuk Lighthouse
A Wikimédia Commons tartalmaz Blåvandshuk Fyr témájú médiaállományokat.