Bisoke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bisoke
Magasság3711 m
Hely  Ruanda
 Kongói Demokratikus Köztársaság
Hegység Virunga-hegység
Elhelyezkedése
Bisoke (Ruanda)
Bisoke
Bisoke
Pozíció Ruanda térképén
d. sz. 1° 28′ 00″, k. h. 29° 29′ 30″Koordináták: d. sz. 1° 28′ 00″, k. h. 29° 29′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bisoke témájú médiaállományokat.

A Bisoke hegy (más néven Visoke) az afrikai Nagy-hasadékvölgyben emelkedő Virunga-hegységben, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán[1] emelkedő kialudt vulkán. A hegy Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekszik, de a csúcs Ruanda területére esik. A vulkán körülbelül 35 km-re északkeletre fekszik Goma városától és a szomszédos Kivu-tótól.

Geológiája[szerkesztés]

A Bisoke vulkánt, csakúgy, mint a Virunga-hegység többi hegycsúcsát, az afrikai földkéreglemezek folyamatos távolodása következtében kialakuló tektonikus mozgások hozták létre. A vulkán kialvása előtt elérte jelenlegi 3711  m-es magasságát. Legutóbbi kitörése 1957-ben volt.[2] A hegyláncban a Bisoke kráterében található a legnagyobb tó, átmérője 450 m .

Földrajza[szerkesztés]

A hegy a ruandai Volcanoes Nemzeti Park és a kongói Virunga Nemzeti Park területén fekszik. A csúcs körüli meredek lejtőket sűrű egyenlítői esőerdők és alpesi rétek borítják. A csúcson nem marad meg a hó, de gyakran borítja köd. A Bisoke vulkán a veszélyeztetett hegyi gorilla élőhelye; A Dian Fossey által alapított Karisoke Kutatóközpont a hegy nyugati oldalán húzódó völgyben helyezkedik el.

Turizmus[szerkesztés]

Mivel a hegy nemzeti parkok területén fekszik, tilos mindennemű fakitermelés, gazdálkodás vagy bányászat. A gorillákra és más állatokra kíváncsi turistákon kívül a hegycsúcs népszerű hely a hegymászók számára. A ruandai oldalról egy nap alatt fel lehet mászni rá; a Ruandai Turisztikai Hivatal (ORTPN) kétnapos túrákat vezet a hegyre és a szomszédos Karisimbi csúcsára, a túrák a közeli Ruhengeri városból indulnak. Az út meredek, de járható.[3]

A helyi turizmus a környékbeli véres lázongások és főként a ruandai polgárháború (1990-1993), a ruandai népirtás (1994), az első kongói háború (1996-1997), a második kongói háború (1998-2003) és a burundi polgárháború (1993-2005) következtében hanyatlásnak indult. Ebben az időszakban a katonai műveletek és a menekültek elhelyezése ökológiai pusztítást (fairtást, orvvadászatot) eredményezett a Volcanoes Nemzeti Parkban, a Virunga Nemzeti Parkban és a környező területeken. Az utóbbi években némileg mindkét park helyzete javult, a turizmus a folytatódó konfliktusok ellenére fellendült.[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Virunga vulkánok térképe[halott link]
  2. Archivált másolat. [2007. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 7.)
  3. [1] Archiválva 2007. június 9-i dátummal a Wayback Machine-ben Peakware World Mountain Encyclopedia- Mount Bisoke
  4. [2] Archiválva 2008. április 8-i dátummal a Wayback Machine-ben DailyCamera.com Article "Rwanda: from War Zone to Vacation Destination"

További információk[szerkesztés]