Bianca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bianca
fehérborszőlő
Bianca lengyelországban
Bianca lengyelországban
Egyéb nevei Egri csillagok 40
Eredet Magyarország
Nemesítő neve Csizmazia Darab József és Bereznai László
Nemesítés alapfajtái Eger 2 (seyve-villard 12375 magvetéséből) és a Bouvier
Hazai elterjedtsége Kiskunság, Solt, Csongrád, Eger
Fürt leírása közepes méretű, hengeres, laza
Érési időszak korai érésű
Érzékenység szárazság
Művelésmód kordon
Borának jellemzői finom savtartalmú, minőségi fehérbor
Megjegyzések Hazai nemesítésű fajta

A Bianca (régi neve Egri csillagok 40) egy szőlőfajta. Az Eger 2 (seyve-villard 12375 magvetéséből) és a Bouvier keresztezésével Csizmazia Darab József és Bereznai László állította elő; fajhibrid.

Jellemzője[szerkesztés]

Fürtje közepes méretű, kb. 120 g, henger alakú, laza. Bogyói kicsik, gömbölyűek, zöldessárga színűek, hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, érett állapotban különösen ellenfénybe a magvak áttetszenek a bogyóhéjon. Korai érésű, rövid tenyészidejű. Növekedési erénye jó, de a terhelésre érzékenyen reagál. Általában bőven terem, de a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás hatására rosszul köt. Másodtermést alig nevel. Magas cukortartalommal érik be, a mustfok szinte mindig meghaladja a 18 fokot, időben szüretelve savtartalma kellemes, megkésett szüret esetén lelágyulhat.

Kitűnően tűri a téli fagyot, a szárazságra viszont érzékeny. A gombabetegségre nem érzékeny nem rothad. Alkalmas környezetkímélő, illetve bioszőlő-termesztésre. Magasművelésre alkalmas, elsősorban azokra, amelyeken a fattyúhajtás-képződést nem teszi lehetővé (Guyot művelésmód,[1] ernyő). 6-8 rügy/négyzetméter terheléssel kielégítően terem.

Lédús bogyójának köszönhetően a feldolgozás során a kinyert lé %-a magas. Elsősorban reduktív típusú borok előállítására alkalmas. Bora diszkréten illatos, finom savtartalmú, extraktban gazdag, kellemes zamatú.

Borkészítési nehézségeit a fajta nagy felületen való elültetése után diagnosztizálták. Hatékony megoldást azóta sem találtak, a lebomlásra hajlamos sav összetétel és a jellegzetes "Bianca illat/íz" a mai napig probléma, ezért fajta borként nagyon ritkán fordul elő kereskedelmi forgalomban, házasításokban használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2007. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 31.)

További információk[szerkesztés]