Bhopáli katasztrófa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 23° 16′ 51″, k. h. 77° 24′ 38″

Emlékmű Bhopalban azok tiszteletére, akik 1984-ben mérgező gázok kiáramlása miatt haltak meg

A bhopáli katasztrófa egy 1984. december 3-án, a reggeli órákban[1] bekövetkezett vegyi üzemi baleset Bhopál város szívében (India), Madhja Prades államban. A Union Carbide növényvédő szert gyártó leányvállalata 40 tonna metil-izocianát (MIC) gázt bocsátott ki, közel 3000 ember azonnali, és 15 000–22 000[2] ember későbbi halálát okozva.

A katasztrófa leírása[szerkesztés]

Hajnalban a Union Carbide üzeméből fehér felhő szállt fel. Senki nem sejtette, hogy ez a kis képződmény hamarosan emberek ezreinek halálát okozza. A mérgező felhő rövid idő alatt ráterült a város jelentős részére, és a szélcsendben kb. 40 négyzetkilométernyi területen nagy mérgezőanyag-koncentráció alakult ki. Az emberek arra ébredtek, hogy nem kapnak levegőt, fuldokolnak. Pillanatok alatt pánik tört ki, sérültek ezrei lepték el a kórházakat. Az orvosok azt azonnal megállapították, hogy mérgezéssel van dolguk, azonban a mérgező anyag mivoltáról semmit nem tudtak. Sokaknak nem volt erejük arra sem, hogy orvoshoz menjenek. Az áldozatok egyharmada gyermek volt.

A kiszabadult anyag metil-izocianát volt, amit helyben gyártottak mint növényvédőszer-alapanyagot. A hivatalos vizsgálat hónapokat vett igénybe, és egymásnak ellentmondó megállapításokat tartalmazott. Egyértelmű magyarázatot nem találtak a balesetet kiváltó okra.

A katasztrófa következményei[szerkesztés]

Feltehetőleg kb. 20.000 ember vesztette életét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kronológia (angolul). [2001. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 30.)
  2. BBC — On This Day.3rd December, 1984. In Context, Bhopal Disaster.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bhopal disaster
A Wikimédia Commons tartalmaz Bhopáli katasztrófa témájú médiaállományokat.