Bet365

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bet365 egy online fogadásokat közvetítő cég, amely online sportfogadásokkal, illetve kaszinó típusú játékokkal is foglalkozik. A sportfogadásra, a kaszinójátékokra és a pókerre a gibraltári kormánytól kapott engedélyt a cég, illetve a Gibraltári Fogadási és Szerencsejáték Társaság felügyeli azt. Az ausztráliai üzletet az ausztrál kormány északi része szabályozza és engedélyezi. A cég Stoke-on-Trent-i székháza mellett még rendelkezik további irodákkal az Egyesült Királyságban, Gibraltáron, Máltán, Bulgáriában és Ausztriában.

Története[szerkesztés]

A Bet365-öt 2000-ben hozta létre Denise Coates Stoke-on-Trent-ben. Denise és csapata kifejlesztettek egy sportfogadásokkal foglalkozó felületet, amit 2001 márciusában üzembe helyeztek. A cég kölcsönt vett fel 15 millió font értékben az RBS-től, így 2005-ben eladták a Bet365 fogadó irodáit 40 millió fontért, hogy a kölcsönt visszafizethessék. Azóta a Bet365 a világ legnagyobb, szerencsejátékkal foglalkozó cégévé nőtte ki magát.

Danise Coates továbbra is az egyik vezérigazgatója a cégnek 50,1%-os részesedéssel. A testvére, John szintén vezérigazgató, együtt vezetik a céget apjukkal, aki a cég elnöke.

Elismerések[szerkesztés]

2010-ben elnyerték az Év Operátora díjat, az eGaming Review Operator díjátadón. A Bet365 harmadik lett profitnövekedés alapján az angliai székhellyel rendelkező cégek közül. Ezen kívül a Bet365 az egyik leggyorsabban növekvő cég, amely rendelkezik saját technológiával, médiával és szolgáltatásokkal. Az eGaming Review magazin első helyre sorolta a Bet365-öt mint a legnagyobb internetes játékokkal foglalkozó céget 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is, az évente összeírt Power 50 lista részeként. Denis Coates 2012-ben megkapta a CBE díjat tiszteletadás gyanánt a közösségért tett munkájáért. 2013 februárjában pedig a 100 legbefolyásosabb nő közé sorolták az Egyesült Királyságban a BBC rádió 4 Woman’s Hour keretein belül.

Kritikák[szerkesztés]

Peter Coates, a Bet365 igazgatója élethosszig tartó támogatója az Angol Munkáspártnak, akiknek százezreket adományoz. Egy különösen nagy adomány éppen egybeesett a szerencsejátékokat korlátozó törvények lazításával és a televíziós reklámozás büntetésmentesítésével.[1]

2014 októberében a The Guardian arról írt, hogy a cég olyan kínai lakosoktól fogadott téteket, akik nem felismerhető domainneveket használtak annak érdekében, hogy kikerüljék a kormány cenzúráját.[2]

2016-ban mintegy 2,75 millió dollár értékben büntették a céget félrevezető reklámokért, amelyek ingyen fogadásokat ígértek az embereknek.[3]

Denise Coates lett a legtöbbet kereső vezető, úgy, hogy 217 millió fontot fizetett magának.[4] 2019 januárjában a Bet365 lett a második legtöbbet adózó cég. Denise, John és Peter összesen 156 millió dollárt adózott ebből 99 milliót Denise egyedül.[5]

Több alkalommal is előfordult már, hogy a cég nem volt hajlandó fizetni az állítólagos nyerteseknek. 2017-ben a cég nem volt hajlandó 1 millió font felett fizetni egy észak-írországi lóversenyfogadónak, így az ügyet bíróságra vitték.[6] 2016-ban a cég nem fizetett ki 54 000 fontot egy fogadónak, ezt az esetet 2017-ben még mindig nem oldották meg. Szintén 2016-ban Ausztráliában a cég letiltotta egy játékos fiókját, illetve nem fizette ki a 200 000 dolláros nyereményét sem. Ezek csak e legkirívóbb esetek, ezeken kívül még számos hasonló esetet jelentettek a játékosok az interneten.

2019-től a weboldal nem lesz elérhető mintegy 47 országban világszerte. Az országok, amelyekben továbbra is elérhető lesz: Ausztrália, Ausztria, Argentína, Bulgária, Kanada, Kína, Horvátország, Dánia, Németország, Egyesült Királyság, Magyarország, Izland, Írország, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Málta és Gibraltár. A nem felsorolt országok szabályzása tiltja az online sportfogadásokat, így a cégnek nincs más választása, mint hogy megtiltja az oldal használatát a játékosoknak.[7]

A Bet365 Magyarországon[szerkesztés]

Ahhoz, hogy a weboldalt bárki használni tudja, be kell töltenie a 18. életévét. Ezután pedig regisztrációra is szükség van. Bár a weboldalt ma könnyedén elérhetjük Magyarországról is, nem volt ez mindig így. 2014-ben a Kúria kimondta, hogy az európai közösségi joggal ellentétes magyar szabályozás okán az engedély nélküli végzése miatt nem lehet szankciót alkalmazni. Ennek következménye az lett, hogy a szerencsejáték-felügyelet betiltotta Magyarország területéről a weboldal-elérést. Természetesen ez nem állíthatta meg az oldal magyar követőit, akik alternatív linkeken keresztül használták továbbra is az oldalt.

Ma már a Bet365 elérhető magyar nyelven is, így nem szükséges a használatához az angol nyelvtudás.

A Bet365-ön élőben követhetők a különböző sportágakban éppen aktuális versenyek eredményei, például a labdarúgás, tenisz, asztalteniszt, baseball, kosárlabda, lóverseny, röplabda és teremlabdarúgás kategóriákban.

A kaszinófelületen számos játék található, többek között nyerőgép, kártyajáték, asztali és videópóker kategóriában. A weboldal ezen kívül több akciót is kínál a játékosaiknak. A weboldal ezen kívül sorsolással elnyerhető pénzösszegekkel is kecsegtet, amelyekhez természetesen a regisztrálás és játék után csatlakozhatnak a játékosok.

A cég megjutalmazza azokat, akik rendszeresen igénybe veszik a szolgáltatásaikat, azzal, hogy hűségprogramot vezetnek, amelyben különböző szinteket érhetnek el a játékosok. Annak ellenére, hogy a weboldal akár függőséget okozó szolgáltatásokat ajánl tagjainak, feltünteti, hogy a felelősségteljes játékot tartják fontosnak. Külön felületet biztosítanak arra, hogy attól függően, milyen problémába ütközik egy-egy játékos, megtalálják a segítséget. Minden játékos korlátozhatja a befizetési limitjeit, tarthat játékszünetet, illetve ideiglenesen kitilthatják saját magukat a weboldalról.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Questions over gambling tycoon's £100,000 cash donation for Labour... after decision to relax betting laws. Mail Online. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  2. Goodley, Simon. „Revealed: how bet365 profits from Chinese punters who risk jail for gambling online”, The Guardian, 2014. október 3. (Hozzáférés: 2019. május 22.) (brit angol nyelvű) 
  3. Commission, Australian Competition and Consumer: Court imposes $2.75 million in penalties on Bet365 companies for misrepresenting free bet offer (angol nyelven). Australian Competition and Consumer Commission, 2016. június 10. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  4. correspondent, Rupert Neate Wealth. „Bet365 chief Denise Coates paid herself £217m last year”, The Guardian, 2017. november 12. (Hozzáférés: 2019. május 22.) (brit angol nyelvű) 
  5. UK's 'highest taxpayers' revealed”, 2019. január 27. (Hozzáférés: 2019. május 22.) (brit angol nyelvű) 
  6. Townsend, Nick. „Exclusive: Teenager takes bet365 to court over £1m 'won' on horse races”, The Telegraph, 2017. július 8. (Hozzáférés: 2019. május 22.) (brit angol nyelvű) 
  7. Bet365 will no longer provide services in 47 countries.. www.bookmakersranking.com. (Hozzáférés: 2019. május 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bet365 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.