Berlini főegyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berlini főegyházmegye
Elhelyezkedés
OrszágNémetország
é. sz. 52° 30′ 57″, k. h. 13° 23′ 41″
Statisztikai adatok
Terület31 200 km²
Lakosság
Teljes5 934 909
Egyházmegyéhez tartozók412 700
További jellemzők
Egyházkatolicizmus
JogelődRoman Catholic Diocese of Berlin
Alapítás ideje1994. június 27.
SzékesegyházSzent Hedvig-katedrális
Vezetése
Térkép
Berlini főegyházmegye
Berlini főegyházmegye
Honlap
Berlini főegyházmegye weboldala
Berlini főegyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Berlini főegyházmegye témájú médiaállományokat.
A Szent Hedvig székesegyház oltára
Georg Sterzinsky bíboros az erfurti dóm előtt, 2007-ben

A berlini püspökséget 1930-ban, a porosz konkordátum után alapította meg XI. Piusz pápa. Központja a Bebelplatzon álló és Sziléziai Hedvignek szentelt Szent Hedvig-katedrális.

A jelenlegi főegyházmegye területén a 10. századtól négy püspökség osztozott:

ezeket azonban a reformáció felszámolta.

Számottevő katolikus kisebbség a térségben csak a 18. században alakult ki, amikor Berlinbe tömegesen települtek be katolikusok, főleg a háború sújtotta Felső-Sziléziából.[1] Szervezett katolikus hitéletre 1747-től nyílt lehetőség, amikor II. Frigyes porosz király — a vallási tolerancia szimbólumaként — engedélyezte Berlinben egy katolikus templom (a későbbi Szent Hedvig katedrális) építését.

A Berlin környéki katolikusok lelkipásztori életét 1821-től több mint száz éven át, a Berlini püspökség megszervezéséig a Boroszlói főegyházmegye brandenburgi és pomerániai püspöki delegatúrája irányította. Az egyházmegye formálisan Németország és Berlin kettéosztottságának évtizedeiben is megőrizte egységét, ám ezt a gyakorlatban csak a közös főpásztor szimbolizálta. Németország újraegyesítése után a hosszú idő után ismét fővárossá lett Berlin egyházi egyesítését és újraevangelizálását Georg Sterzinsky bíboros (1936–2011; 1989–1994-ben berlini püspök, 1994-től 2011-ig berlini érsek[2]) végezte el.

A püspökséget a Szentszék 1994-ben érsekséggé szervezte át; Berlinen kívül hozzá tartozik Brandenburg és Elő-Pomeránia legnagyobb része is. Kereken száz egyházközsége van 393 ezer hívővel (2011-es adat). Közülük 316 ezer berlini. Plébániáin több mint kétszázhúsz egyházmegyés és szerzetes pap, illetve állandó diakónus dolgozik.

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]