Berber ló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Berber ló
Zafira Al Saida
Zafira Al Saida
Származási hely  Marokkó
 Tunézia
 Algéria
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Szürke, fekete, pej
Testfelépítés Kemény, erős, szikár test.
Jellemzők Jól tűri a szárazságot
Marmagasság 147-160 cm között
Fejforma Egyenes fej, kosfej
Eredete Prehisztorikus idők
Élettere Sivatagos vidékek
Hasznosítása Hátas és sportlóként
Jegyzet
Rövid távon nagyon gyors.

A Berber ló Észak-Afrika nyugati sivatagos részén élő lófajta, mely kiválóan alkalmazkodott a száraz sivatagi éghajlathoz.

Mikádó

Története[szerkesztés]

A berber ló a jégkorszakot túlélő vadló változata. Örökítőfajta, a spanyol-nápolyi fajták kialakulásában, mint az andalúz, lusitano, mind az angol telivér nagy szerepe van. Az andalúz eredetű musztángoknál is jól felismerhetők a berber jellegek. Az észak-afrikai berber ló a mór hadsereg fontos harci állata volt, a 8. századi spanyol hódítások lovasságának főszereplőjeként. Az Észak-Afrikába érkező francia gyarmatosítók nagyon megkedvelték és francia tenyészeteket hoztak létre. Jelenleg Franciaországban vannak a legnagyobb egyedszámú berber ménesek. Tisztavérűen a tuaregek őrizték meg a mai napig.

Jellemzői[szerkesztés]

A berber lófajta inkább keménységet és erőt sugároz, mint szépséget. Marmagassága: 147–160 cm között van, bottal mérve. Övmérete 170–180 cm között, szárkörmérete 18,5 és 19,5 között, súlya 380–450 kg között van. A feje egyenes, gyakran kosfejű, erős nyak, mely középmagasan illesztett, jellemzi, koponyája szűk, egyszerű. Lapockája meredek, a vállak kiállóak. Az ágyéka feszes, háta inkább rövid, mint hosszú. Fara csapott, farka mélyen tűzött, hátsó végtagjai nem túl tökéletesek. Végtagjai a betegségekkel szemben ellenállóak. Mellkasa mély, bordái nem elég íveltek. Patája rendkívül kemény. A szürke szín a legjellemzőbb rá, de más színekben is előfordul. Eredeti színe a fekete és a pej. Rövidtávon gyors, jól teljesítő fajta. Rendkívül igénytelen mind a tartással, mind a takarmányozással szemben, kiválóan alkalmazkodott a sivatagi éghajlathoz.

Hasznosítása[szerkesztés]

Hátaslóként és sportlóként egyaránt jó, a sportban főként ugrólóként használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Berber témájú médiaállományokat.