Belsőszusz tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belsőszusz tó
Ország(ok) Magyarország
HelyNógrád vármegye,Keszeg
Típusduzzasztott tó
Elsődleges forrásokSinkár-patak
Elsődleges lefolyásokSinkár-patak
Felszíni terület0,006 km2
Elhelyezkedése
Belsőszusz tó (Nógrád vármegye)
Belsőszusz tó
Belsőszusz tó
Pozíció Nógrád vármegye térképén
é. sz. 47° 50′ 28″, k. h. 19° 13′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 50′ 28″, k. h. 19° 13′ 08″
SablonWikidataSegítség

A Belsőszusz tó a Cserhát délnyugati részén, a Naszály-hegy alatti síkságon található, vizét a Sinkár-patak táplálja. Könnyen felmelegedő, sekély vizét nádas öleli körbe.

Nevének eredete[szerkesztés]

Elnevezése a magyar szusz, szuszog szóból származik. Jelentése: légzés, lélegzet.[1]

Földrajza[szerkesztés]

A Naszály északi előhegyei között fekszik. A terület arculatát a Naszály és a Cserhát dombjai határozzák meg. A Belsőszusz tó a Sinkár-patak kiszélesítésével jött létre. Megközelíthető az Ősagárd és Keszeg települések között lévő 2114-es mellékútról.

Geológiája[szerkesztés]

A területet a földtörténeti harmadkorban tenger borította. Kialakulása összefügg az üledék-képződésével, majd ennek kiemelkedésével és lepusztulásával, az ősfolyóhálózat kavicsos hordalékának lerakodásával. A térfelszín a harmadidőszak végi kéregmozgások nyomán darabolódott fel, amikor különböző völgyek, vetődések, törések keletkeztek, amelyek kijelölték a mai vízfolyások vonalát.[2] A Sinkár-patak völgyében lévő geológiai törések mentén triászkori-réteglapok találhatóak.[3]

Vízrajza[szerkesztés]

A vízszint nyaranta a párolgás miatt csökken, ősszel és télen a csapadék mennyiség függvényében emelkedik. A tó vizét a Sinkár-patak táplálja.

A Belsőszusz tó a művészetben[szerkesztés]

A magyar művészek a 2000-es években fedezték fel a tó szépségét. Koronczi Endre képzőművész több szabadtéri installációja készült a tó partján vagy közelében, melyek fényképes és videó dokumentációját mutatja be kiállító terekben.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gerstner Károly szerk.: Új magyar etimológiai szótár. MTA Nyelvtudományi Intézet / ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont, 2022 (Hozzáférés: 2023. október 21.)
  2. Lami István: Fejezetek Püspökhatvan múltjából. Püspökhatvan: Püspökhatvan Község önkormányzata, 1997 (Hozzáférés: 2023. október 23.)
  3. Sinkár-Patak völgye, Ősagárd. (Hozzáférés: 2023. október 21.)
  4. Cserhalmi Luca: Kivonulni a szélhez. Dunszt polgári társulás, 2021. október 30. (Hozzáférés: 2023. október 21.)
  5. Gellér Judit: Koronczi Endre: Paratusspiritus manuatum. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017 (Hozzáférés: 2023. október 23.)