Belgiumi Német Császári Főkormányzóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Belga Főkormányzóság szócikkből átirányítva)
Belgiumi Német Császári Főkormányzóság
Főkormányzóság
Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien
1914 augusztus 26.1918 november 11
Belgiumi Német Császári Főkormányzóság címere
Belgiumi Német Császári Főkormányzóság címere
Belgiumi Német Császári Főkormányzóság zászlaja
Belgiumi Német Császári Főkormányzóság zászlaja
Térkép a német megszállás alatt álló főkormányzóságról 1916 körül.
Térkép a német megszállás alatt álló főkormányzóságról 1916 körül.
Általános adatok
FővárosaBrüsszel
Kormányzat
Államfő
ElődállamUtódállam
 BelgiumBelgium 
A Wikimédia Commons tartalmaz Belgiumi Német Császári Főkormányzóság témájú médiaállományokat.

A Német Császárság Belga főkormányzósága (németül: Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien) német katonai közigazgatási egység volt az első világháború alatt a németek által megszállt Belgium területén.

Kormányzás, közigazgatás[szerkesztés]

A főkormányzóságot 1914 augusztus 26-án hozták létre. Ekkor nevezték ki Colmar von der Goltz tábornagyot a megszállt Belgium katonai főkormányzójává.[1] Őt nem sokkal később Moritz von Bissing követte, tábornokká való kinevezésekor (1914. november 27.)

Bissing kinevezése után a a német parancsnokság három adminisztrációs zónára osztotta Belgiumot..[2]

  • Az első zóna magában foglalta a fővárost, Brüsszelt és a környező vidékeket. Ez volt a legnagyobb területű zóna.
  • A második zóna a negyedik német hadsereg irányítása alatt állt. Ez a zóna magába foglalta Gent, és Antwerpen városokat. Ezt a részt a németek Etappengebiet-nek hívták.
  • A harmadik zóna a Német Császári Haditengerészet irányítása alatt állt. A zónába a teljes, németek által megszállt belga part menti rész tartozott. A németek ezt a területet Operationsgebiet-nek hívták.

A németek megpróbálták minden téren szabályozni a a mindennapi élet minden részét. Például a lakosságra utazási korlátozásokat szabtak ki, egyes ellenállókat kollektíven bűnösnek nyilvánították. Gazdasági téren a belga ipart a németek használták ki. A közigazgatási intézkedés részeként a greenwichi időzóna helyett bevezették a közép-európai időszámítást Belgiumban. A háború előtt Belgiumnak volt a hatodik legnagyobb gazdasága a világon, de a németek annyira kihasználták, elpusztították, gépeit Németországba szállították, hogy a gazdaság sohasem nyerte vissza a háború előtti szintjét. A megszállás alatt több mint 100 000 belga állampolgárt vittek Németországba, hogy a német iparban dolgozzanak, és Észak-Franciaországba, hogy utakat és katonai létesítményeket építsenek a német hadsereg számára.[3]

A német parancsnokság azt remélte, hogy felerősítheti a flamandok és a vallonok közötti etnikai vitát. Flandriában a németek a háború után egy protektorátust terveztek létrehozni, Vallóniában pedig az erős ipart és a munkaerőpiacot kívánták kihasználni.

1917 áprilisában Von Bissing halála után, Ludwig von Falkenhausen lett az utódja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thomas, N.. The German Army in World War I. ISBN 1-84176-565-1 
  2. Tucker, S. & Roberts. World War I: encyclopedia. ISBN 1-85109-420-2 
  3. Larry Zuckerman. The Rape of Belgium: The Untold Story of World War I (2004). ISBN 978-0-8147-9704-4. Hozzáférés ideje: 2004.