Beedelup Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beedelup Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Beedelup-vízesés
A Beedelup-vízesés
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városPemberton
Terület17,83 km²
Alapítás ideje
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Beedelup Nemzeti Park (Ausztrália)
Beedelup Nemzeti Park
Beedelup Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 34° 25′ 06″, k. h. 115° 52′ 40″Koordináták: d. sz. 34° 25′ 06″, k. h. 115° 52′ 40″
Beedelup Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Beedelup Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Beedelup Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 277 kilométernyire délre, Pembertontól tíz kilométernyire nyugatra. A park különösen buja növényzetű, köszönhetően a felszíni vizek bőségének.[1] Hivatalosan 1910-ben ismerték el, és 1915-ben vált A osztályú természetvédelmi területté. A Pemberton National Parks Board felelős a terület védelméért 1957 óta. Szabályozott keretek közt végzett erdőégetés, illetve meghatározott helyeken való erdőirtási műveletek is beletartoznak a feladatkörükbe. A park területén lévő erdőállomány nagy részét tarkalevelű eukaliptusz alkotja, ám szép számban fellelhető itt Eucalyptus marginata, illetve Corymbia calophylla is. A zsíros föld elősegíti a mohakolóniák fejlődését, valamint az Agonis nemzetségbe tartozó fajok, a Hibbertia nemzetség fajainak, a Trymalium nemzetségbe tartozó növényfajok, a Banksia occidentalis és az Acacia myrtifolia fejlődését, valamint a Darwinia nemzetséghez tartozó fajok burjánzását. Az erdő egyes részei igen jó példát nyújtanak az ős, még vágatlan erdőrészletekre. A felsőbb, homokosabb, szárazabb vidékek a fenyérek kialakulásának kedveznek.[2]

A park állatvilágát az ecsetfarkú patkánykenguruk, az erszényeshangyászok és a Derby-kenguruk teszik különlegessé.[2]

A Beedelup-vízesés

A nemzeti park egyik fő látványossága a Beedelup-vízesés, amely főleg telente és tavasszal nyújtja legszebb látványát.[3] 1995-ben egy függőhidat építettek a vízesésre való nagyobb rálátás érdekében.[4] A nemzeti park egy másik híres látványossága a walk through karri tree, amely egy több mint 400 esztendős tarkalevelű eukaliptuszfa, amelynek törzsén, talajszinten egy hatalmas ember alkotta vágat van, melyen keresztül át lehet sétálni a fa törzsén.[5]

A park a Beedelup-patakról kapta nevét 1875-ben. Többen úgy vélik, hogy a Beedelup elnevezés a noongar őslakosok Beejalup szavából ered, amely pihenőhelyet, illetve alvóhelyet jelent.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Beedelup National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Beedelup National Park. Australia's South West. [2006. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 19.)
  2. a b Sablon:Cite AHD
  3. ParkFinder. NatureBase. [2007. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
  4. Beedelup National Park. totaltravel.com. [2005. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
  5. About Australia - Beedelup National Park. totaltravel.com. [2011. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 28.)