Basset hound

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Basset hound (Basset Hound)
Bvdb-bassethound1.jpg
Fajtagazda ország Egyesült Királyság
Osztályozás
Csoport VI. Kopók és rokon fajták
Szekció 1. Kopók
Típus 1.3 Kis méretű kopók
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 1989
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Basset hound témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Basset hound témájú kategóriát.

A basset hound (ejtsd: bászet háund) több változatban ismert, a vérebek közé sorolható kutyafajta.

Története[szerkesztés]

Basset hound 1915-ből

A basset szó francia eredetű, jelentése a bas/basse („alacsony”) szóból ered. Legtöbb fajtája Franciaországból származik. Először a 16. század közepén jelent meg. Falkában szeret legjobban vadászni.

Jellegzetessége[szerkesztés]

Nyugodt és érzelmes, de – vadászkutya lévén – zsákmányát (étel, játék vagy ezeknek vélt más tárgyak) egyes esetekben agresszívan megvédi.

Háziállatnak alkalmas: bolondos és kedves kutya. A felnőtt egyedek mély hangú, öblös ugatása első hallásra ijesztőnek tűnhet. Alkalmas városi és vidéki életre is. Szereti a gyerekeket. Néha csökönyös szokott lenni. Az ugrálást, amit nagyon szeret, nem szabad hagyni neki, a gerincvelőbecsípődés elkerülésének érdekében.

Külső megjelenése[szerkesztés]

A basset hound rövid, tacskólábú, viszonylag laza bőrű, testes kutya. A fara hosszú és magas, széles háta vízszintes. A hátvonala a lágyékánál enyhén íves lehet. A bordák szépen íveltek és erősen hátrahúzottak. A szegycsont kiugró, a könyökök igen közel vannak a testhez.

A test hátsó része hátulról nézve igen erős és lekerekített. A viszonylag hosszú farok a gerinc egyenes folytatásának tűnik; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. Járás közben a kutya szabályaként begörbíti, és úgy emeli meg; de a farok soha nem kunkorodik gyűrűbe, és nem is áll egyenesen felfelé. A rövid, erős mellső lábak csontozata igen vaskos.

Szemből nézve az alkar enyhén befelé hajlik. A térdízület szépen kirajzolódik. A basset houndnak jókora, macskaszerű mancsai vannak, igen erős talppárnákkal. Izmos nyaka eléggé hosszú és szépen ívelt; a lebernyeg nagy, de nem túlzottan. A koponya boltozatos és kupola alakú, a tarkónyúlvány jól kivehető. A stop enyhe. Az arcorri résznek karcsúnak, de nem csőrszerűnek kell lennie.

Oldalról nézve az orrnyereg és a koponyatető párhuzamosnak tűnik. A felső ajkak jócskán rálógnak az alsókra, és eltakarják azokat. A keskeny, rugalmas fülek valamivel a szem vonala alatt tűzöttek, s jóval túlnyúlnak az orron; rendkívül nagyok, lelógnak és befelé hajlanak. Nagy, beesett, bánatos, rombuszformájú szemei vannak. A szemei nem lehetnek sem kidülledők, sem túl mélyen ülők. A basset hound harapása ollószerű.

A fényes, rövid és sűrű szőrzet nem lehet túl finom tapintású. A hosszabb szőrzet kifejezetten nem kívánatos. A fajtánál minden kopószín megengedett, de a bi- és trikolór, azaz két- és háromszínű egyedek a leggyakoribbak. A háromszínű basset hound rendszerint barna, fekete és fehér, míg a kétszínűnél a fehér-vörös kombináció jellemző. A szemek a szőrzet színétől függően közép-, illetve sötétbarnák, de soha nem lehetnek sárgák.

Méret[szerkesztés]

Basset hound
  • Magasság: 33-38 cm.
  • Tömeg: 18-23 kg.
  • Élettartam: 10-12 év.

Híres Basset Houndok[szerkesztés]

  • Columbo hadnagynak is basset houndja van. A neve egyszerűen: Kutya
  • A Nyomás utána! című filmben szereplő, világuralomra törő K1 kutyája is basset hound.
  • A Smokey és a Bandita című filmben Hóember kutyája.

További információk[szerkesztés]