Basset hound

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basset hound (Basset Hound)
Fajtagazda országEgyesült Királyság
Osztályozás
CsoportVI. Kopók és rokon fajták
Szekció1. Kopók
Típus1.3 Kis méretű kopók
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardmagyar
Kiadás éve1989
A Wikimédia Commons tartalmaz Basset hound témájú médiaállományokat.

A basset hound (ejtsd: bászet háund) több változatban ismert, a vérebek közé sorolható kutyafajta.

Története[szerkesztés]

Basset hound 1915-ből

A basset szó francia eredetű, jelentése a bas/basse („alacsony”) szóból ered. Legtöbb fajtája Franciaországból származik. Először a 16. század közepén jelent meg. Falkában szeret legjobban vadászni.

Jellegzetessége[szerkesztés]

Nyugodt és érzelmes, de – vadászkutya lévén – zsákmányát (étel, játék vagy ezeknek vélt más tárgyak) egyes esetekben agresszívan megvédi.

Háziállatnak alkalmas: bolondos és kedves kutya. A felnőtt egyedek mély hangú, öblös ugatása első hallásra ijesztőnek tűnhet. Alkalmas városi és vidéki életre is. Szereti a gyerekeket. Néha csökönyös szokott lenni. Az ugrálást, amit nagyon szeret, nem szabad hagyni neki, a gerincvelőbecsípődés elkerülésének érdekében.

Külső megjelenése[szerkesztés]

A basset hound rövid, tacskólábú, viszonylag laza bőrű, testes kutya. A fara hosszú és magas, széles háta vízszintes. A hátvonala a lágyékánál enyhén íves lehet. A bordák szépen íveltek és erősen hátrahúzottak. A szegycsont kiugró, a könyökök igen közel vannak a testhez.

A test hátsó része hátulról nézve igen erős és lekerekített. A viszonylag hosszú farok a gerinc egyenes folytatásának tűnik; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. Járás közben a kutya szabályaként begörbíti, és úgy emeli meg; de a farok soha nem kunkorodik gyűrűbe, és nem is áll egyenesen felfelé. A rövid, erős mellső lábak csontozata igen vaskos.

Szemből nézve az alkar enyhén befelé hajlik. A térdízület szépen kirajzolódik. A basset houndnak jókora, macskaszerű mancsai vannak, igen erős talppárnákkal. Izmos nyaka eléggé hosszú és szépen ívelt; a lebernyeg nagy, de nem túlzottan. A koponya boltozatos és kupola alakú, a tarkónyúlvány jól kivehető. A stop enyhe. Az arcorri résznek karcsúnak, de nem csőrszerűnek kell lennie.

Oldalról nézve az orrnyereg és a koponyatető párhuzamosnak tűnik. A felső ajkak jócskán rálógnak az alsókra, és eltakarják azokat. A keskeny, rugalmas fülek valamivel a szem vonala alatt tűzöttek, s jóval túlnyúlnak az orron; rendkívül nagyok, lelógnak és befelé hajlanak. Nagy, beesett, bánatos, rombuszformájú szemei vannak. A szemei nem lehetnek sem kidülledők, sem túl mélyen ülők. A basset hound harapása ollószerű.

A fényes, rövid és sűrű szőrzet nem lehet túl finom tapintású. A hosszabb szőrzet kifejezetten nemkívánatos. A fajtánál minden kopószín megengedett, de a bi- és trikolór, azaz két- és háromszínű egyedek a leggyakoribbak. A háromszínű basset hound rendszerint barna, fekete és fehér, míg a kétszínűnél a fehér-vörös kombináció jellemző. A szemek a szőrzet színétől függően közép-, illetve sötétbarnák, de soha nem lehetnek sárgák.

Méret[szerkesztés]

Basset hound
  • Magasság: 33–38 cm.
  • Tömeg: 18–35 kg.
  • Élettartam: 10-12 év.

Híres Basset Houndok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]