Bartholin-mirigy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Női nemi szerv és részei

A Bartholin-mirigyek két, a női hüvely jobb és bal oldalán, a bejárathoz közel elhelyezkedő mirigy. Először a XVII. századi dán anatómus, Ifjabb Caspar Bartholin írta le ezek működését.

A Bartholin-mirigyek megfelelői a férfi testben a Cowper-mirigyek. Azonban míg a Bartholin-mirigyek a felszíni perineális üregben, addig a Cowper-mirigyek az alsó perineális üregben vannak.

Feladata és célja[szerkesztés]

Nyálkát választanak el, s így biztosítják a hüvelynyák meglétét.[1][2] Szexuális izgalom hatására a Bartholin-mirigyek csak viszonylag kevés (egy két csepp) folyadékot választanak ki.[3] A folyadék apró csöppjeiről a Masters and Johnson kutatói - a régi elgondolással ellentétben, miszerint ezek fontos szerepet töltenek be a hüvely benedvesítésébe - kimutatták, hogy a hüvelynyák forrása a hüvely mélyebb rétegeiből ered.[3] A folyadék enyhén képes benedvesíteni a hüvely ajakszerű bejáratát, s ennek hatására az ezen érzékeny terület ingerlése sokkal kellemesebb a nőknek.[3]

Betegségek[szerkesztés]

Bár szokatlan, de előfordulhat, hogy a Bartholin-mirigyeket irritáció vagy fertőzés éri, mely duzzadással és fájdalommal jár.[3] Ezt az állapotot egy tapasztalt orvos könnyen el tudja hárítani.[3] Bartholin's ciszta is kialakulhat, mely hirtelen nagy fájdalmakat okoz.

Névadó[szerkesztés]

Bár a Bartholin-mirigyeket először a dán anatómus, Caspar Bartholin (1655–1738) jegyezte le, több forrás tévesen a felfedezést nagyapjának, a teológus–anatómus Idősebb Caspar Bartholinnak (1585–1629) tulajdonítja.[4]

Népszerű kultúra[szerkesztés]

A "Bartholin's Gland" (magyarul Bartholin-mirigy) a Mr. nevű punk együttes Joseph Stalin versus the Cotton Gin című lemezén megjelent egyik dal címe.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bartholin's gland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Viscera of the Urogenital Triangle, University of Arkansas Medical School. [2010. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 17.)
  2. Chrétien, F.C., Berthou J. (2006. szeptember 18.). „Crystallographic investigation of the dried exudate of the major vestibular (Bartholin's) glands in women.”. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol.. PMID 16987591. (Hozzáférés: 2007. július 23.)  
  3. a b c d e Bartholin's Gland Archiválva 2008. augusztus 4-i dátummal a Wayback Machine-ben from Discovery health
  4. C. C. Gillispie (ed.): Dictionary of Scientific Biography, New York 1970.