Barrique

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A barrique (ejtsd: barrik) borász-eljárás Franciaországból terjedt el.

A barrique hordó tölgyfából készül, űrtartalma kb. 225 liter. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, íze és illata is megváltozik. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat. Fehérborokat ritkábban (leggyakrabban Chardonnay és Sauvignon Blanc szőlő mustja) készítenek barrikolással, ezeket maximum 4-6 hónapig érlelik ezzel a módszerrel. A barrik hordókat semmiképp nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig, mert ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk. A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de kemény vízálló tölgyfa.

Barrique érlelésre kizárólag a nagyon jó minőségű borok alkalmasak.

A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri akár a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.

A barrikolásra már megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa darabokat áztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb.

A barrique borok előállításánál a nagyobb ráfordítás azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat.

Forrás[szerkesztés]

  • Dr. Buzás Gizella - B. Kiss Andrásné - Dr. Sahin-Tóth Gyula: Italismeret (ISBN 963-336-974-6), Képzőművészeti Kiadó, 2006.
  • Vinopédia