Barrique

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barrique hordók egy franciaországi pincében

A barrique (ejtsd: barrik) borászeljárás Franciaországból terjedt el.

A barrique-hordó tölgyfából készül, különböző pörkölési eljárásokkal égetik, hogy más és más intenzitású ízt érjenek el. A hagyományos hordó űrtartalma kb. 225 liter, de vannak már 300, illetve 500 literes kivitelben is. Minél kisebb a hordó annál nagyobb felületen érintkezik vele a bor. Általában nehéz, testes vörösboroknál alkalmazzák, de már a fehérborokra is terjed ez az érlelési mód. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, íze és illata is megváltozik. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat. Fehérborokat ritkábban (leggyakrabban chardonnay és sauvignon blanc szőlő mustja) készítenek barrikolással, ezeket maximum 4-6 hónapig érlelik ezzel a módszerrel. A barrikhordókat semmiképp nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig, mert ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk. A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de kemény vízálló tölgyfa. A tölgyfa lehet francia, magyar vagy amerikai, ezek más-más ízt kölcsönöznek a bornak.

Barrique-érlelésre kizárólag a nagyon jó minőségű borok alkalmasak.

A barrique-borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri akár a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.

A barrikolásra már megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa darabokat (dongákat) áztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb, de kevésbé intenzív ízt ad, valamint létezik még egy úgynevezett "csipsz" ami lényegében égetett faforgács ezzel erjesztenek és érlelnek is.

A barrique-borok előállításánál a nagyobb ráfordítás, azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Barrique wine barrels
A Wikimédia Commons tartalmaz Barrique témájú médiaállományokat.