Bank of Mauritius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bank of Mauritius

Alapítva1967. szeptember
Típusjegybank
SzékhelyPort Louis ( d. sz. 20° 09′ 43″, k. h. 57° 30′ 13″)
VezetőMr Harvesh Kumar Seegolam
Bank of Mauritius (Mauritius)
Bank of Mauritius
Bank of Mauritius
Pozíció Mauritius térképén
d. sz. 20° 09′ 43″, k. h. 57° 30′ 13″Koordináták: d. sz. 20° 09′ 43″, k. h. 57° 30′ 13″
A Bank of Mauritius weboldala

A Bank of Mauritius (franciául: Banque de Maurice) a Mauritiusi Köztársaság központi bankja. 1967 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy az állam központi bankja legyen.[1] A Bank of England mintájára és tisztviselőinek segítségével hozták létre. Feladatai közé tartozik a mauritiusi valuta, a mauritiusi rúpia kibocsátása.

Története[szerkesztés]

A 19. században három különálló, mára megszűnt kereskedelmi bank működött Bank of Mauritius néven. Az első Bank of Mauritius néven futó pénzintézet 1813 körül kezdte meg működését, de csak 1825-ig maradt fent. A második Bank of Mauritius egy brit tengerentúli bank volt, két igazgatótanáccsal, az egyik Londonban, a másik pedig Port Louisban működött. Az 1847-es brit bankválság következtében megszüntette a működését. A helyi érdekek 1894-ben létrehozták a harmadik Bank of Mauritius-t, hogy átvegye a csődbe jutott New Oriental Bank Corporation helyi ügyfélkörét, azonban az Mercantile Bank of India felvásárolta a bankot.

A Valutaügyi biztosok testülete[szerkesztés]

A Bank megalakulása előtt a valutakibocsátást a Board of Commissioners of Currency (valutaügyi biztosok testülete) irányította.

A Bank of Mauritius felállítása egy új szakasz kezdetét jelentette Mauritius monetáris politika történelmében. A pénzügyi rendszer ezzel a lépéssel meghaladta a Sterling Exchange Standard szakaszát, amely során az angol fontot fix áron váltották. A bank létrehozásával a mauritiusi rúpia olyan valutává vált, melynek árfolyamát a kormány központi bankja szabályozza, így a monetáris döntéseket meghozó hatóság szerepe fontossá vált.

A Bank céljai[szerkesztés]

A Bank of Mauritius 1966. évi törvény meghatározza a bank céljait,[2] amelyek a következők: „a mauritiusi valuta belső és külső értékének és belső konvertibilitásának védelme”, valamint „Mauritius gazdasági tevékenységének és jólétének erősítését szolgáló monetáris feltételek megteremtését elősegítő intézkedések felé való iránymutatás.”

A Bank a stabil árviszonyok melletti monetáris politika kialakításáért és végrehajtásáért felelős hatóságként jött létre. Feladata továbbá Mauritius pénzügyi rendszerének stabilitásának megőrzése és megerősítése.

Mauritiusi 1 rúpiás érme 1971-ből, II. Erzsébet, mint Mauritius királynője képmásával.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bank of Mauritius című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]