Bandy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bandymérkőzés

A bandy vagy jéglabda egy jégpályán játszott csapatjáték, amiben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni.[1] Bár elsőre a jégkoronghoz lehetne hasonlítani, a bandy voltaképpen sokkal közelebb áll a labdarúgáshoz.[2]

A játék[szerkesztés]

Bandy ütő és labda

A bandyt futballpálya nagyságú (45–65 × 90–110 méter alapterületű) jégfelületen játsszák. Egy csapatban 11 játékos van; tíz mezőnyjátékos és egy kapus. A mezőnyjátékosok ütők segítségével próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni (gól). A játék két, 45 perces félidőből áll, melynek végén az a csapat nyer, amelyik több gólt szerzett.

Története[szerkesztés]

Bandy 1901-ben

Az európaiak már a 11. századtól kezdve játszottak gyeplabdaszerű csapatsportokat. A 18. században Oroszországban népszerű volt a bandyhez hasonló téli szabadtéri játék, mely később egész Észak-Európában elterjedt. A 19. században a sportág kettészakadt a jégkorongra (kisebb játéktér, saját szabályok) és a modern bandyre (nagy játéktér, a labdarúgáshoz hasonló szabályok). Az oroszok magukat tekintik a bandy feltalálóinak, és a sportág nem hivatalos neve is orosz hoki.

Az első bandymérkőzést két klubcsapat között 1875-ben játszották, Londonban. Az 1952-es téli olimpián a bandy ún. bemutató sport volt, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta olimpiai sportágként,[3] azonban soha nem került be a hivatalos olimpiai programba.

Az irányító szervezet a Nemzetközi Bandyszövetség (Federation of International Bandy – FIB), mely 1955-ben alakult meg, és melynek 2010 januári adat szerint 25 tagországa van. A Magyar Bandy Szövetség 1988-ban alakult meg.[4] Jelenleg körülbelül hétmillió ember játszik bandyt.[5]

Bajnokságok[szerkesztés]

1957-től rendeznek világbajnokságot férfiak, és 2004-től nők számára. Legtöbb alkalommal a Szovjetunió / Oroszország nyert. Magyarország 1991-től vesz részt.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bandy témájú médiaállományokat.
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap