Balassi Bálint Gimnázium (Balassagyarmat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Alapítva 1900
Hely Magyarország, Balassagyarmat
Típus gimnázium
Oktatók száma 38 (+5 óraadó)
Igazgató Mogyorósi Attila
OM-azonosító 032284
Tagozatok
  • nyolc évfolyamos gimnáziumi nevelés
  • négy évfolyamos gimnáziumi nevelés
  • Arany János Tehetséggondozó Program
  • két tanítási nyelvű osztály
Elérhetőség
Cím 2660 Balassagyarmat,
Deák Ferenc utca 17.
Elhelyezkedése
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium (Balassagyarmat)
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Pozíció Balassagyarmat térképén
é. sz. 48° 04′ 31″, k. h. 19° 17′ 41″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 31″, k. h. 19° 17′ 41″
A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat hat középiskolájának egyike, a térség egyik legrégibb gimnáziuma. Tagja az Arany János Tehetséggondozó Programnak.

Története[szerkesztés]

A kiegyezést követő években Balassagyarmat is jelentős változásokon ment keresztül. A polgárosodás során a városnak szüksége lett egy gimnáziumra, amire már a XVII. század közepétől vágytak, de a pozsonyi országgyűlés visszautasította. 1892-ben Nógrád vármegye a kormány elé terjesztette a gimnázium ügyet, amit több helyszíni vizsgálat után 1899-ben elfogadtak. Ezzel 1900 szeptemberében megnyitotta kapuit a balassagyarmati állami főgimnázium; első igazgatójának Sárffy Aladárt nevezték ki.

1914-től a háború rányomta bélyegét az iskolára. Az iskola épületét különböző katonai célokra használták (katonai kórház, étkezde, mosdó). Ezekben az időkben külön fejezetet kapott az iskola évkönyvében az "Iskolánk és a háború".

Az iskola 1922-ben vette fel a Balassi Bálint nevet és 1925-ben reálgimnáziummá vált, továbbá 1928-ban a nyolcosztályos gimnázium megszűnt, helyette négyosztályos képzést indítottak.

A második világháború nem kímélte a gimnáziumot. Az iskolai berendezések nagy része tönkrement. Az épület rendbehozásában és az eszközök helyrehozásában a tanárok, diákok és a civilek együtt segédkeztek.

1959-re az iskola tanulóinak száma jóval meghaladta a maximum felvehető diákok számát. Az ekkori igazgató (dr. Kiss Gyula) nagy szerepet játszott abban, hogy az iskola falain belül megalakuljon Nógrád megye első szakközépiskolája. Ekkorra a diákok száma elérte a 772-t, a tanárok száma a 40-et. A gimnázium 1971-ben átadta más iskoláknak a szakközépiskolai osztályait.

1991-től a Közoktatási Minisztérium engedélyével két idegen nyelvi osztályt indítottak egyedi tantervvel, 1993-tól hat évfolyamos osztályokat, 1995-től nyolc évfolyamos osztályokat indítottak.

Források[szerkesztés]

Külső oldalak[szerkesztés]