Balázs József (festő, 1922–2002)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Balázs József (festő) szócikkből átirányítva)
Balázs József
Született1922. szeptember 17.
Pilis
Elhunyt2010. március 11. (87 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

Balázs József (Pilis, 1922. szeptember 17.2002. március 11.[1]) festőművész.

Élete[szerkesztés]

Pilisen született és haláláig itt élt.

Tanulmányait Pilisen, Nagykőrösön és Szegeden végezte. Rajzpedagógusi végzettséggel rendelkezett.

Korán feltűnt vonzódása és tehetsége a művészetek iránt, de már ebben a szakaszban eldőlt, hogy a képzőművészetet részesíti előnyben. Kezdetben olaj- és pasztellképekkel próbálkozott, később fametszeteket készített, majd a mozaik került művészetének előterébe. A mozaiktechnikához sokféle anyagot használt: nemes fa, változatos színű csiszolópapír, cserép, metlachi stb.

A második világháborúban sorkatonai szolgálatot teljesített, Erdélyben szolgált. Itt olyan erősen befolyásolta az erdélyi nép iránt érzett szeretet és tisztelet, hogy ettől kezdve művei 80%-a innen inspirálódott.

Gyakran állított ki műveiből, és ilyenkor a bevétel jelentős százalékát erdélyi utazásaira és adományokra fordította.

Pedagógusként fontosnak tartotta, hogy a rajztanításban – a kreativitáson kívül – a művészettörténet és a művészet szeretetének, tiszteletének és gyakorlásának oktatása kerüljön előtérbe. Tanítványai közül sok művészettisztelő került ki. Tehetségesebb tanítványainak műveiből gyakran szervezett kiállítást, sok-sok pályázati rendezvényen vett részt, ahol tanítványai számára értékes díjakkal tért haza. Ezeket a díjakat rendre a rajzszakkör, rajzterem fejlesztésére fordította.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]