Baixa-Chiado metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baixa-Chiado metróállomás
OrszágPortugália
Hely
ÁllomáskódBC
Megnyitás1998
Felhasználási terület
ÜzemeltetőMetropolitano de Lisboa, EPE
Része enneklisszaboni metró
Szomszédos állomások
Időzóna
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Baixa-Chiado metróállomás (Lisszabon)
Baixa-Chiado metróállomás
Baixa-Chiado metróállomás
Pozíció Lisszabon térképén
é. sz. 38° 42′ 38″, ny. h. 9° 08′ 25″Koordináták: é. sz. 38° 42′ 38″, ny. h. 9° 08′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Baixa-Chiado metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Baixa-Chiado metróállomás a lisszaboni metró kék és zöld metróvonalán, a Baixa és Chiado negyedek között.

Története[szerkesztés]

Az állomás 1998. április 25-én nyílt meg, amikor elindult a forgalom a zöld vonalon; a kék metróvonal peronjai 1998. augusztus 8-án nyíltak meg.

2011. szeptember 9-én az állomás neve a Portugal Telecom (napjainkban Altice Portugal) vállalattal kötött megállapodás értelmében hivatalosan Baixa-Chiado PT Blue Station lett. Az egyezményt 2015-ben megszüntették és az állomás visszakapta eredeti nevét.[1]

Bár már 1998-ban építettek lifteket a peronok és az aluljárószint közé, az aluljáró és a felszín közé nem építettek liftet, így az állomás nem tudta kiszolgálni a kerekesszékkel utazókat. Technikai nehézségek és a költségek csökkentése érdekében a lisszaboni önkormányzat egy 29 541 euróba kerülő lépcsőlift megépítése mellett döntött, amely végül 2015 szeptemberében állt üzembe.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

Az állomás körülbelül 45 méter mélyen helyezkedik el a Rua Ivens alatt, ezzel a legmélyebb állomás a lisszaboni metró hálózatában. Innen elérhető a Baixa és a Chiado negyedek, a Santa Justa felvonó, a Convento do Carmo, a Teatro da Trinidade, a Teatro Nacional de São Carlos és a Teatro São Luiz.

Az állomás építészei terveit Álvaro Siza Vieira Pritzker-díjas építész, míg a dekorációt Ângelo de Sousa festőművész készítette. A legújabb lisszaboni metróállomásokhoz hasonlóan ez az állomás is ki tudja szolgálni a mozgássérült utasokat; több lift és mozgólépcső könnyíti meg az aluljáró és a peronok megközelítését.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Baixa-Chiado PT Blue Station é o novo nome da paragem de metro de Lisboa - SAPO Notícias. web.archive.org, 2018. június 20. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  2. Soares, Lusa, Marisa: Estação de metro da Baixa-Chiado vai ter plataforma elevatória na próxima semana (portugál nyelven). PÚBLICO, 2015. szeptember 18. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  3. Metrocom. Lojas no Metro. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  4. Baixa Chiado (linha Azul) (európai portugál nyelven). Metropolitano de Lisboa, E.P.E.. (Hozzáférés: 2023. július 12.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Estação Baixa-Chiado című portugál Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

A kék metróvonal állomásai
Előző állomás:
Restauradores
Baixa-Chiado Következő állomás:
Terreiro do Paço
A zöld metróvonal állomásai
Előző állomás:
Rossio
Baixa-Chiado Következő állomás:
Cais do Sodré